Na eerder Castro met een bezoek te hebben vereerd, wil Hollywoods bad boy nu op de koffie bij de president van Iran.

Als je een de lijst met ‘meest onwaarschijnlijke filmsterren’ zou opstellen, dan zou Mahmoud Ahmadinejad daar ongetwijfeld heel hoog in eindigen, wellicht nog net voor Freddy Willockx. Maar één man ziet wel potentieel in de Iraanse leider: Oliver Stone. De Amerikaanse regisseur van onder meer Platoon, Natural Born Killers en recent nog World Trade Center, wil immers een documentaire maken over het leven van Ahmadinejad en zou daarvoor graag bij hem op bezoek gaan. Dat de populariteit van de Iraanse president momenteel in de Ver- enigde Staten op een heel laag pitje staat, is voor Stone geen bezwaar: tenslotte heeft hij ook al een andere vijand van de VS geportretteerd, Fidel Castro in Commandante uit 2003.

Oorspronkelijk was Ahmadinejad de plannen van Stone niet genegen. Enkele weken geleden liet hij zijn media-adviseur zelfs een niet mis te verstane afwijzing de wereld in sturen. ‘Het klopt dat Oliver Stone in de VS wordt beschouwd als een man van de oppositie’, zei hij, ‘maar ook de oppositie maakt deel uit van de grote satan die de VS is. We geloven ook dat de Amerikaanse cinema te weinig cultuur en kunst bevat.’ Hollywood niet kunstzinnig noemen, is misschien niet zo vergezocht – al kunnen we ons toch niet echt een beeld vormen van Ahmadinejad die naar Transformers zit te kijken – maar Stone op één lijn zetten als de machthebbers die hij bestrijdt, dat gaat toch wat ver. ‘Ik heb in mijn carrière al heel wat namen naar mijn hoofd gekregen’, reageerde de regisseur, ‘maar grote satan is toch een primeur.’

Maar ondertussen lijkt het water niet meer zo diep tussen de twee. Vorige week, na een nieuw rondje moddergooien tussen hem en George Bush, liet Ahmadinejad op een persconferentie we- ten dat hij ‘geen bezwaar’ heeft tegen een documentaire. Natuurlijk: dat kan gewoon een manier geweest zijn om Bush – wiens Hollywoodcarrière voorlopig beperkt is tot weinig flatterende films als Fahrenheit 9/11 en Death of a President – nog wat meer te jennen. Maar als Stone daadwerkelijk bij Ahma- dinejad op bezoek mag gaan, verwachten we toch dat hij terugkeert met een explosieve film.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content