Wraak, kokend geserveerd – Haal met de Focus Film Files tien top-dvd’s in huis. Deze week: het made in Korea-wraakepos waar Tarantino jaloers op is.

CHAN-WOOK PARK

MET MIN-SIK CHOI, JI-TAE YU, HYE-JEONG KANG

‘Revenge is a dish best served cold.’ Met dit citaat begon Quentin Tarantino Kill Bill, zijn definitieve represaille-epos. Maar toen hij als juryvoorzitter van het 57e Filmfestival van Cannes Old Boy voorgeschoteld kreeg, daagde het hem onmiddellijk: in Chan-wook Park moest hij zijn meerdere erkennen inzake het vervaardigen van ravissante revanchefilms. De vijfde langspeler van de Zuid-Koreaan ging dan ook verder dan alles wat de Pulp Fiction-regisseur ooit had ondernomen. Het op een stripverhaal gebaseerde scenario vertelt het bedrieglijk simpele verhaaltje van een onbenullig burgermannetje dat door onbekenden ontvoerd wordt, 15 jaar lang opgesloten zit in een piepklein appartementje en dan plots vrijgelaten wordt, waarop hij samen met een onschuldig dienstertje aan een brutale maar dubbelzinnige wraakactie begint. De memorabele scènes blijven zich maar opeenstapelen. Twee favorieten: de perfect uitgekiende travelling waarin de protagonist zijn belagers als in een musical te lijf gaat, en het moment in de sushibar wanneer de antiheld een levende octopus opvreet.

Op de koop toe blaast het onverbiddelijke einde eenieders morele kompas aan diggelen. Tarantino ondernam verwoede pogingen om Park de Gouden Palm te bezorgen, maar zijn politiek correcte jurycollega’s verkozen de hoofdprijs aan Michael Moores Fahrenheit 9/11 te geven. Park moest zich tevredenstellen met de Grand Prix. Er volgde geen bloedige wraakactie van zijn kant.

Waar zijn ze nu?

Als de Belgische bioscoopprogrammatie uw zicht op het cinemalandschap bepaalt, lijkt het wel alsof Chan-wook Park een stille dood gestorven is. Niets is minder waar. Hij werkte na de release van Old Boy mee aan de Aziatische horrortriptiek Three… Extremes en leverde vorig jaar Lady Ven- geance af. Dit 3e deel van zijn ‘wraaktrilogie’ – aflevering 1, Sympathy for Mr. Vengeance uit 2002, kan het best worden omschreven als ‘Ken Loach meets Takashi Miike’ – werd op het Filmfestival van Venetië maar lauwtjes onthaald en zal in ons land over enkele maanden rechtstreeks op dvd verschijnen. In thuisland Zuid-Korea komt binnenkort zijn nieuwste prent I’m a Cyborg (But That’s Okay) uit.

Ook Old Boy is nog niet aan het einde van zijn Latijn. Er wordt immers een Amerikaanse remake gepland. Huiveringwekkende geruchten: zowel Tom Cruise als Nicolas Cage zijn geïnteresseerd in het project, gebakkenluchtfilmer Justin Lin ( The Fast and the Furious 3: Tokyo Drift) zou in de regisseursstoel plaatsnemen en de octopus wordt vervangen door een taco. Ay caramba!

Steven Tuffin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content