Oasis ****

Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

DON’T LOOK BACK IN ANGER – Oasis is dood, lang leve hun singles! Ze staan nu alle 26 op ‘Time Flies’ en dat is fookin’ brilliant!

Time Flies… 1994 – 2009

Rock

Big Brother

‘Of course I love my brother,’ zo weerlegde Noel Gallagher ooit zijn befaamde broedertwist met nemesis Liam, ‘just not as much as I love Pot Noodles.’ Redenen zat om Oasis maar een stelletje wankers te vinden, maar gevoel voor humor hebben de broertjes Gallagher wel. En er vallen nog wel meer redenen te verzinnen om de Romulus en Remus van de rock-‘n-roll voortaan hevig te gaan missen.

Om te beginnen: hun compleet oneerbiedige en heerlijk compromisloze attitude. Pose of niet, vijftien jaar lang waren Noel en Liam Gallagher de al even onuitstaanbare als on wéérstaanbare Statler en Waldorf van de Britpop, twee badmouthing bastards die zich door niets of niemand de grove bek lieten snoeren. Kortom, als komisch duo waren de broers fookin’ brilliant.

Ten tweede: hun grenzeloze respect voor en tegelijk respectloze exploitatie van The Beatles. Bewogen bewonderaars of platte profiteurs, die beslissing laten we aan u over, maar ook als ambassadeurs van Lennon & McCartney waren de Gallaghers fookin’ brilliant.

En last but not least: hun superieure singles. Niet dat hun platen er als geheel niet toe doen en er links of rechts geen verborgen pareltjes op staan, maar van Oasis zullen we ons in de eerste plaats hun singles herinneren. Van Supersonic over Cigarettes & Alcohol tot The Shock Of The Lightning: stuk voor stuk fookin’ brilliant.

Ze staan nu alle 26 verzameld op de dubbe-laar Time Flies… 1994 – 2009, waarvan we met enige stelligheid durven te beweren dat het de enige plaat is die u van Oasis in huis moet hebben. Al was het maar omdat ze objectiever is samengesteld dan het vier jaar oude Stop The Clocks, waarvan de tracklist een al te nadrukkelijk compromis tussen de broertjes Gallagher weerspiegelt en waarop uiteraard ook de singles van zwanenzang Dig Out Your Soul ontbreken.

Naast Britpopklassiekers als Live Forever, Don’t Look Back In Anger en het ondanks vijftien jaar radio-airplay nog steeds niet kapotgespeelde Wonderwall staan op Time Flies dus ook juweeltjes als Roll With It, het op cd haast onvindbare Whatever en het recente Falling Down. Alleen Champagne Supernova blinkt uit in afwezigheid wegens – geloof het of niet – nooit een single geweest in Engeland. Maar voorts is Time Flies een feilloze best of die de luisteraar en passant terugvoert naar de hoogdagen van de Britpop.

Ah, die immer amusante beef met Blur, het dissen van Keane, Coldplay en andere moederskindjes, de door merg en been snijdende sneer van Liam en zelfs de borstelige monowenkbrauw van Noel: we zullen ze missen. Wij houden misschien van een bakje noodles op z’n tijd, maar niet zoveel als van de singles van Oasis.

Download:

Don’t Look Back In Anger

Roll With It

Whatever

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content