Stop de persen: ‘Show Me Your Bones’, de tweede plaat van de Yeah Yeah Yeahs, gaat niét over seks. ‘Meer over het gebrek daaraan’, verduidelijkt chanteuse-allumeuse Karen O. We begaven ons spoorslags naar haar hotelkamer maar kwamen van een koude kermis thuis: ‘Ik ga alleen bloot op het podium.’ Allen op naar Kiewit!

Na de Fever To Tell-tournee heb je een jaartje vrijaf genomen. Waarom?

Karen O: In de eerste plaats om mijn sociale leven weer een beetje op orde te krijgen. Ik had bijna geen vrienden meer en was mijn lief (Liars-zanger Angus Andrew, nvdr.) kwijt. Dus dacht ik: als ik mijn sociale leven toch weer from scratch moet heropbouwen, kan ik het evengoed ergens anders doen. Dus ben ik verhuisd van New York naar Los Angeles. Een hele aanpassing. Als je van New York komt, lijkt LA een tergend trage stad. De feestjes zijn er ook gedaan om drie uur ’s nachts, terwijl er in New York moeiteloos tot de volgende middag wordt doorgefuifd.

Je leerde in LA ook een nieuwe uitgaansregel kennen, las ik: ‘sausaging’.

Karen O: Ja, that’s so LA! Het komt er op neer dat je als invité op celebrityfeestjes een collega-celebrity moet meebrengen die even beroemd of nog beroemder is dan jijzelf. Breng je een inferieure bekendheid mee of – god verhoede het! – een gewone sterveling, dan is die een ‘worst’ en doet de invité aan sausaging. Aangezien ik in die hiërarchie geen bal voorstel, heb ik me al vaak de sausage gevoeld. It’s totally sick, man.

De titel van jullie nieuwe plaat, ‘Show Me Your Bones’, suggereert een heel openhartige plaat.

Karen O: Dat klopt wel, ja. Fever To Tell was een machaplaat, waarop ik eigenlijk de hele tijd sta te schreeuwen van: ‘Kijk eens wat voor een vrijgevochten jonge vrouw ik wel ben!’ Voor Show Me Your Bones heb ik geprobeerd mezelf te herleiden tot mijn ware proporties en ben ik… (twijfelt) eerlijker geweest over mezelf.

Zie ik dat juist: ‘Fever To Tell’ ging over seks, ‘Show Me Your Bones’ over het gebrek daaraan?

Karen O: Laat ik het zo zeggen: de eerste plaat was a big night out, de tweede is the morning after. Toen mijn eerste prille relatie in LA (met regisseur Spike Jonze, nvdr.) al meteen op de klippen liep, voelde ik me er echt geïsoleerd en best wel eenzaam. Dan is het toch logisch dat de nieuwe plaat minder over seks gaat en meer over melancholie. Het eerste verklaart het tweede, als je begrijpt wat ik bedoel. (lachje)

Heb je nog last van zogenaamde ‘Karenabes’, ofte Karen O-wannabes?

Karen O: Last heb ik er niet van, hoor. Ik vind het helemaal niet erg dat fans zich kleden zoals ik of mijn haarsnit overnemen. Ik beschouw het als een eerbetoon. Trouwens, what’s good enough for Bowie, Madonna and Blondie is good enough for me. Hoewel, Gwen Stefani heeft naar verluidt ook al lookalikes rondlopen. Er is misschien toch wel sprake van devaluatie. (lacht)

Jullie gitarist, Nick Zinner, heeft onlangs een fotoboek uitgebracht met snapshots van de Yeah Yeah Yeahs op tournee. Heb je inspraak gekregen in de selectie van de foto’s?

Karen O: Ja, maar ik heb hem hoogstens over een paar expliciete beelden gezegd dat ik ze er liever niet in had. Uiteindelijk mocht hij ermee doen wat hij wou, ik heb geen veto’s gesteld of zo. Met de selectie van één foto heb ik het wél nog altijd moeilijk: dat beeld van mij nadat ik van het podium was gevallen en ik verzorgd werd. Ronduit gênant vind ik dat en heel pijnlijk om aan terug te denken.

Over expliciete foto’s gesproken: ‘Playboy’ zou je onlangs astronomische bedragen geboden hebben voor naaktfoto’s.

Karen O: Ik vond het helemaal geen astronomische bedragen. Als ze me uit de kleren willen zien gaan, zullen ze toch met wat meer over de brug moeten komen. Ik voelde me haast beledigd. Of dachten ze dat die rockchic, die toch al half naakt over het podium loopt, maar een vingerknip nodig heeft om haar benen te spreiden? Het interesseert me niet om blootmodel zonder meer te worden. Pas op, ik daag graag uit en als ik op het podium zin krijg om mijn beha uit te trekken, zal ik niet lang aarzelen.

Onze fotograaf kampeert al voor het podium.

Door Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content