Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Beschuldigd van: dubbele moord

E at your heart out, Els Clottemans. Voor de uitspraak in het dubbele moordproces tegen O.J. Simpson zaten maar liefst 150 miljoen Amerikanen aan hun scherm gekluisterd. En dat is nog een voorzichtige schatting, want andere cijfers geven een nog veel grotere kijkdichtheid aan. De aandelenverkoop op de New York Stock Exchange bijvoorbeeld viel tijdens de uitzending van het vonnis met zo’n 40 percent terug, het nationale telefoonverkeer zelfs met een slordige 60 percent, en economen raamden het totale productiviteitsverlies door de vele werkonderbrekingen op niet minder dan een half miljard dollar. Sterker nog: Domino’s Pizza, de tweede grootste pizzaketen van de States, liet in een officiële mededeling weten dat er in de vijftien minuten vlak voor en vlak na het moment suprême niet één enkele pizza werd besteld.

The people versus O.J. Simpson eindigde dus precies zoals het proces begonnen was: met een massaal bekeken televisiespektakel. Een jaar eerder had Amerika zich al live mogen vergapen aan de twee uur durende achtervolging die voorafging aan de arrestatie van de gevallen sportheld. In de voortuin van haar villa in L.A. waren zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ronald Goldman even voordien vermoord teruggevonden, en de eerste DNA-sporen wezen in zijn richting. Toen de LAPD hem vriendelijk verzocht naar het politiebureau te komen, nam de gewezen football player – tevens acteur en sportcommentator – wijselijk de benen.

Hij verschanste zich met een pistool op de achterbank van zijn Ford Bronco, met achter het stuur zijn vriend en collega- football player Al Cowlings, die de achtervolgende politie van zich af moest zien te schudden. De achtervolging groeide live on air uit tot een surrealistische scène die zo leek weggeknipt uit The Naked Gun-reeks, de kolderfilms waarin O.J. Simpson ironisch genoeg een klunzige politieagent vertolkte. Achter de Ford Bronco volgden algauw meer dan twintig politiewagens, en daarachter nog eens evenzoveel door allerlei nieuwszenders gecharterde helikopters om de achtervolging live door te stralen naar zo’n 95 miljoen Amerikaanse huishoudens. De schertsvertoning eindigde nota bene op de oprit van O.J.’s villa, waar Simpson zich pas overgaf nadat hij met zijn moeder had mogen bellen. In de Ford Bronco trof de politie 8000 dollar, een geladen Magnum en een plaksnor aan.

Het daaropvolgende monsterproces duurde maar liefst negen maanden, maar de Amerikaanse media smulden ervan – The Los Angeles Times alleen al slaagde erin het nieuws driehonderd opeenvolgende dagen op haar voorpagina te houden. Uiteindelijk werd O.J. Simpson op 3 oktober 1995 officieel vrijgesproken, ondanks verpletterende DNA-bewijzen en een batterij ooggetuigen die hem op de dag van de moorden van de plaats delict zagen wegvluchten.

Zijn geluk was van korte duur: twaalf jaar later liep O.J. Simpson tijdens een gewapende overval alsnog tegen de lamp. The one that got away zit in het Lovelock Correctional Centre in Nevada een straf van 33 jaar uit.

VINCENT BYLOO

Partner Content