Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Peyton’s Place – Geen verpleegster om zonder handschoenen aan te pakken: Jackie Peyton uit ‘Nurse Jackie’.

Reeks: *** Extra’s: A-Film

Reeks. De politieagent en de dokter zijn in Amerikaanse series al een tijdje van hun sokkel gedonderd – kijk maar naar The Shield of House M.D. – maar de verpleegster bleef op het tv-scherm tot nog toe altijd een baken van vertrouwen en integriteit. In ziekenhuisreeksen als E.R. of Grey’s Anatomy durven verpleegsters wel eens met een knappe dokter in de linnenkast te duiken, maar over het algemeen zijn het plichtsgetrouwe en brave besjes die altijd nabij zijn als de nood het hoogst is en ‘CPR’ het dringendst. Jackie Peyton, het hoofdpersonage in Nurse Jackie, is echter uit een heel ander uniform gesneden: ze slikt pillen en snuift poedertjes om de dag door te komen, vervalst zonder scrupules het donorcertificaat van een gestorven patiënt om zijn organen te kunnen oogsten, en gaat tussen twee gevallen door snel even langs bij de apotheker van het hospitaal voor een vluggertje.

De clou van Nurse Jackie is dat Jackie ondanks haar drugsverslaving en onorthodoxe methodes de meest capabele verpleegster is die er in het ziekenhuis rondloopt – in die zin heeft ze wel wat weg van House. En ook al zit ze iedere middag op een collega, ze probeert tegelijk met vallen en opstaan een goede vrouw voor haar man en een goede moeder voor haar kinderen te zijn. Jackie is met andere woorden een heel dubbelzinnig en gelaagd personage, en dus gefundenes Fressen voor Edie Falco, die bekend werd met haar rol als maffiavrouw Carmela in The Sopranos. Een fijne inside joke is trouwens dat de apotheker die Jackie alle hoeken van de kamer laat zien gespeeld wordt door de acteur die in The Sopranos gestalte gaf aan de priester met wie Carmela een platonische relatie had.

Nurse Jackie is van Showtime, de zender die ook Weeds en Californication de wereld instuurde, en de reeks volgt het succesrecept van die twee voorgangers: een ijzersterk hoofdpersonage met daarrond enkele bizarre nevenfiguren, een afwisseling tussen emotionele scènes en grappige en absurde momenten en daarbovenop een hoop pittige seks. We moeten wel toegeven dat de mix niet altijd even geslaagd is als in bijvoorbeeld Weeds: sommige personages (de naïeve stagiair die Jackie onder haar hoede krijgt, de bazige chef) zijn weinig meer dan karikaturen, en hier en daar is de slapstickachtige humor redelijk flauw. Maar Jackie is – mede dankzij Falco – een van de sterkste vrouwelijke personages die we de laatste tijd gezien hebben, en haar avonturen blijven twaalf afleveringen moeiteloos boeien.

Extra’s. Geen.

Win 5 exemplaren van Nurse Jackie – Seizoen 1. Zie pagina 65. KNACKFOCUS.BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content