NUCLEAR NIGHTMARES

22.00 – BBC2

Radioactiviteit. Het is een begrip dat meteen een rilling van angst door de wereld jaagt. Twintig jaar na de ramp in Tsjernobyl leeft het spookbeeld van radioactieve straling die grote groepen mensen veroordeelt tot een langzame dood door kanker nog steeds sterk door. Als, zoals in België een paar maanden geleden, een arbeider tijdens zijn werk per ongeluk in contact komt met radioactiviteit, krijgt zo’n voorval veel meer aandacht dan andere soorten arbeidsongevallen die veel vaker voorkomen. De meeste mensen gaan er dan ook van uit dat radioactieve straling verschrikkelijke gevolgen heeft voor ons lichaam. Het Britse wetenschappelijke magazine Horizon gaat in de documentaire Nuclear Nightmares na welke onderzoeken dat geloof ondersteunen en kijkt wat precies de effecten waren van de ramp in Tsjernobyl op de gezondheid van de plaatselijke bevolking.

Na Tsjernobyl voorspelden experts dat tienduizenden mensen in de decennia die volgden zouden sterven aan kanker. In opdracht van de Verenigde Naties schreven wetenschappers van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie een rapport over de gevolgen van de kernramp, en zij becijferden dat de tol van de ontplofte reactor op… 59 lag. Vijftig arbeiders in de centrale zelf stierven meteen na de ontploffing door de grote dosissen stralingen waaraan ze blootgesteld waren. En in de twee decennia nadien zijn er negen gevallen van kanker vastgesteld die een directe link hebben met Tsjernobyl. Horizon vraagt zich af waarom de voorspellingen van toen niet uitgekomen zijn.

Kip zonder grenzen Kip is het populairste vlees ter wereld. En de gevederde vrienden worden ook meer en meer de inzet van een wereldwijde handelsoorlog tussen Europa, de VS, het Verre Oosten en Afrika (20.15 – Canvas) l Een reis voor een kind Reportage over Britse gezinnen die naar het buitenland reizen om een kind te adopteren (21.15 – één) l Het brandt in Parijs Documentaire over de Groupe de Recherche et d’Exploration Profonde, de elite-eenheid van de Parijse brandweer (21.05 – VTM) l The Horse Soldiers HHH John Ford, VS 1959. Fords enige Burgeroorlogwestern is een lange tijd genegeerde genrefilm met schitterend gecomponeerde DeLuxe Color-beelden over de fameuze raid van de U.S. Cavalry diep achter de Zuidelijke linies om spoorwegmateriaal te vernietigen. Een patriottische southern belle (Constance Towers) en een vervelende legerdokter (William Holden) bemoeilijken de missie van Grierson (John Wayne), een gewezen spoorwegingenieur die nu moet vernietigen wat hij ooit opgebouwd heeft (20.45 – Arte) l Intolerable Cruelty HH Joel Coen, VS 2003. Niet meteen de meest geïnspireerde film van Joel en Ethan Coen. Hier wagen ze zich aan de klassieke screwball comedy. De strijd tussen de seksen spitst zich tandenknarsend toe op advocaat-met-midlifecrisis George Clooney en geldgeile Catherine Zeta-Jones (21.05 – VT4) l Lucía y el sexo HH Julio Medem, Sp-FR 2001. Een vuurtoren als fallisch symbool, dildo’s, een ex-pornoster, een verleidelijke Paz Vega en een eiland vol met gaten: complexe, soms gekunstelde sensuele puzzel die visueel weet te verrassen (22.45 – Ned 3).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content