EENVOUD SIERT. BARBARA STOK IS OP HAAR BEST IN KORTE VERHALEN VOL GOUDEERLIJKE ROCK-‘N-ROLL.

BARBARA STOK

NIJGH & VAN DITMAR, 128 BLZ., a12,5

Nu we hier toch zijn ***

Nu we hier toch zijn is het derde dikke boek van Barbara Stok na Barbaraal tot op het bot en Je geld of je leven. Barbaraal tot op het bot was een leuke collectie herkenbare autobiografische kortverhalen van de jonge Nederlandse, maar Je geld of je leven dat anderhalf jaar geleden verscheen, was een kleine desillusie. Het was ambitieuzer omdat het een boeklang verhaal over haar periode als fotograaf- journalist in loondienst was. Maar de charme die veel verhalen in Barbaraal tot op het bot uitstraalden, bleef gedeeltelijk afwezig. Omdat Stok een bewust eenvoudige tekenstijl hanteert, komt het voornaamste gewicht bij het verhaal te liggen. Precies door de voorspelbaarheid van Je geld of je leven boeide het minder dan Barbaraal tot op het bot.

Nu we hier toch zijn sluit weer aan bij Barbaraal tot op het bot. Het is een collectie strips uit Stoks tussentijdse dunne boekjes Sex, drugs en strips en Hippie!, aangevuld met her en der verschenen korte verhalen. In plaats van een lang verhaal stapt Stok dus over naar korte anekdotes en dat komt het boek ten goede. Natuurlijk zitten er nog steeds verhaaltjes tussen waar een lezer weinig interesse voor kan hebben, maar dat wordt dan weer onmiddellijk goedgemaakt door het volgende, interessantere verhaal.

De voorvallen die Stok op straat meemaakt (zoals verkeersagressie) zijn vaak minder boeiend dan de strips waarin ze voortvarend uitlegt hoe de wereld in elkaar zit (hoe moet je je gedragen bij concerten, hoe kom je een eenzaam kwartiertje in een café door) of waarin ze heel gecondenseerd en luchtig haar eigen ervaringen presenteert (telefoons, computers, sport). De eenvoudig vertelde autobiografische anekdotes moeten het meestal afleggen tegen de geconstrueerde en ironische samenvattingen, al hebben de langere autobiografische verhalen over een trip naar Riga of veiligheidscamera’s op straat een meerwaarde omdat ze minder voor de hand liggen dan doordeweeksere privé-avonturen.

Na al die jaren blijven de verhalen van Barbara Stok in elk geval het hoogste rock-‘n-rollgehalte ten toon spreiden van de hele Nederlandstalige strip. Gert Meesters

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content