Film: **** Extra’s: **** (Warner Home Video)

In 1959 maakte Hitchcock deze film die zeker een apotheose in zijn carrière betekent en waarin hij de krankzinnige avonturen en grillige plotwendingen van zijn Britse spionagethrillers ten top drijft. Reclame-agent Cary Grant wordt verward met een onbestaande spion, van moord beschuldigd en achternagezeten dwars door Amerika. De film is één lange achtervolging vol dubbelspel langs een parcours van financiële, culturele en archetypische Amerikaanse monumenten: Madison Avenue, het Plaza hotel, de zetel van de VN, Grand Central Station, een in het natuurlandschap geïntegreerde villa in de stijl van Frank Lloyd Wright, de presidentiële koppen van Mount Rushmore. De film zelf voegt daar rustig enkele mijlpalen aan toe, zoals de intussen iconografische scène waarin Grant in volle dag op een verlaten landweg wordt aangevallen door een sproeivliegtuig.

Vergeleken met de troebele meesterwerken (genre Notorious of Vertigo) is dit lichte kost, maar de luchthartigheid is vaak bedrieglijk in een film met de monumentale kracht, de gelaagdheid en het ontzagwekkend vakmanschap waarmee kathedralen zijn gebouwd.

De dvd-transfer doet de wat irreële kwaliteit van de rijkelijke Technicolor-fotografie van Hitchcock-getrouwe Robert Burks alle eer aan. Ook zonder extra’s was deze dvd een must geweest, mét het bonusmateriaal erbij (tv-spot, bioscooptrailer, fotogalerij, aparte audio-track van de forse score van Bernard Herrmann, ‘making of’-documentaire van veertig minuten, audiocommentaar van scenarist Ernest Lehman vol anekdoten en weetjes over de productie) is het gewoon een pure misdaad dit schijfje niet in huis te halen.

De catalogus van Hitchcock op dvd groeit gestaag aan, al bent u voor de interessantste uitgaven (voorlopig?) op import aangewezen. Op het Britse label PT video zijn de vier gepolijste thrillers verschenen die Hitchcock maakte voor rekening van David O. Selznick, de producer die hem naar Hollywood haalde. Rebecca (1940), Spellbound (1945), Notorious (1946) en The Paradine Case (1947) werden telkens gerestaureerd vanuit het originele negatief en digitaal ‘remastered’, wat de kwaliteit van beeld en geluid uitzonderlijk maakt voor films die meer dan een halve eeuw oud zijn. Het bonusmateriaal bevat heel wat tekst-informatie (biografieën, trivia, uittreksels uit het interviewboek van François Truffaut) en ook een gefilmd interview met Hitchcock. *** In Amerika (Zone 1) verscheen bij Universal de schitterend gepresenteerde The Alfred Hitchcock Collection, twee boxen van elk zeven films en één extra dvd met telkens vier afleveringen die de meester zelf regisseerde voor zijn tv-serie Alfred Hitchcock Presents. De oudste films in de reeks zijn Shadow of a doubt en Saboteur (beide uit 1942). Verder krijg je zowat alle meesterwerken uit de jaren ’50 en ’60. Ook hier is de beeld- en geluidskwaliteit opmerkelijk. Alle films zijn gelardeerd met vele extra’s: nieuwe documentaires, archiefdocumenten, screentests, verwijderde scènes, story boards, productieschetsen, alternatieve eindes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content