22.35 – CANVAS

NOOITGEDACHT

Omdat er nog steeds te weinig echt goede gesprekken met werkelijk interessante mensen op televisie zijn, brengt Vlaanderens favoriete professor kerkelijk recht Rik Torfs Nooitgedacht op het scherm. In vertrouwelijke sfeer ontvangt hij in de kelders van Tour&Taxis de meest uiteenlopende gasten voor een diepzinnig gesprek. Of het nu gaat om Louis Michel, Urbanus, Yves Leterme of Goedele Liekens, hij zal steeds grondig peilen naar de ‘dubbelzinnigheid des levens’.

Wat moeten we ons daar precies bij voorstellen?

Professor Torfs: Om te beginnen is het veel meer een gesprek dan een interview, ik ben immers niet bevoegd om een goed interview af te nemen. Mijn gesprekspartner zal sowieso meer aan het woord komen dan ik, maar ik zit daar evenmin om enkel vragen te stellen. Ik zie mezelf als een soort klankbord: ik geef wel ideeën, zonder al te veel over mijn eigen leven te vertellen. Dat is toch maar saai.

U zegt blij te zijn dat u niet aan de andere kant van de tafel zit. Maakt u het uw gasten zo lastig?

Torfs: Ik stel mijn gasten vragen die ik zelf zou ontwijken. Bij momenten word ik indiscreet – al stel ik zeker geen gluurdersvragen – en moeten ze zichzelf toch wat blootgeven. Zelf beantwoord ik liever geen persoonlijke vragen, maar mijn gasten waren heel open. Eigenlijk wil ik vooral dat ze zichzelf blijven, of dat nu betekent dat ze veel prijsgeven of niet, en ik denk dat de meeste gesprekken wel authentiek zijn.

Hier dus geen offscreen voices, verrassingsgasten of ellenlange beeldfragmenten om hen in verwarring te brengen?

Torfs: Ik ben voorstander van een straight gesprek en wil hen zeker geen uitspraken ontlokken die ze liever niet doen. We tonen wel drie beeldfragmenten die het gesprek een nieuwe wending kunnen geven. Aan Louis Michel, die trouwens heel openhartig was, heb ik zo een stukje uit La Grande Bouffe laten zien, het mag al eens provocerend zijn. En een van de mooiste momenten is Karel De Gucht en ik die samen naar een stripteasescène zitten te kijken zonder elkaar aan te durven kijken. Dat zou al te gênant worden.

Seeger Sessions Concertregistratie van Bruce Springsteen, naar aanleiding van zijn passage in Antwerpen op 7 november (13.00 – Canvas) De Pfaffs 100e aflevering van de realitysoap, die wordt gevolgd door een special waarin de familie haar favoriete fragmenten laat zien (20.15 – VTM) Afval is welkom Nederlandse documentaire over een Amerikaanse ontwerper en een Duitse chemicus die van afval een grondstof voor allerlei producten willen maken (20.00 – Canvas)

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content