FILM: *** EXTRA’S: ** (FOX)
Film. Achteraf vertellen waar Night Watch precies over gaat, is onbegonnen werk. Het enige wat je met zekerheid kunt zeggen is dat alles draait om de strijd tussen Licht en Duisternis, tussen dag- en nachtwezens die elkaar in het hedendaagse Moskou het leven zuur maken. Voorts zijn er ook zieners, bloeddrinkers, maagden, profeten en heksen. Er zijn Duistere Anderen die het eeuwenoude Bestand uit de proloog hebben overtreden, er is een uit de neus bloedende knaap die de Roep achternaholt en er is het Halfduister dat mensen te pakken krijgt.
De Russische regisseur Timur Bekmambetov gaat met deze fantasy-thriller schaamteloos de Amerikaanse blockbustertoer op, inclusief hels ritme, verhalende logica die opgeofferd wordt aan visuele sensaties, dolle autoraces door de straten van Moskou, spectaculaire special effects, morphing-effecten (zoals een uil die in een blote vrouw verandert – vraag ons niet waarom). En om niet te moeten onderdoen voor de westerse aanhangers van grensverruimende exploding cinema smokkelt de cineast ook nog wat animatie, een rockconcert en een game in zijn ondoorgrondelijk verhaal.
En toch kun je deze in het land van herkomst razend populaire film niet zomaar afschrijven als goedkoop Hollywoodplagiaat. De Russische omgeving, sensibiliteit en mentaliteit geeft aan de film ook een heel ander visueel cachet. De sfeer van doem die over alle scènes hangt, komt dan ook veel authentieker over dan de apocalyptische poses van het doordeweekse Tinseltown-vertier. Bekmambetov dompelt ons onder in een grimmige maatschappij vol wantrouwen, cynisme en verval. Al wordt die ontbinding dan wel superesthetisch en hypertrendy in beeld gebracht, met een kleurenpalet dat je veeleer met een Bollywoodmusical associeert dan met de grijze mystiek van Tarkovski. De stempel van goedkeurig die Quentin Tarantino op de film drukte (‘Night Watch is an epic of extraordinary power’) is dan ook maar een gedeeltelijke overdrijving.
Extra’s. Net als The Lord of the Rings en The Matrix was Night Watch van in den beginne opgevat als een trilogie; op het bonusmateriaal krijgen we al een summier voorsmaakje van deel 2, Day Watch. Regisseur Bekmambetov belooft op zijn commentaartrack ook dat hij in de volgende delen meer klaarheid zal scheppen over het warrige verhaal van de krachten tussen goed en kwaad. Het grote succes in Rusland en het falen van de film in westerse landen schrijft de cineast onder meer toe aan de vele inside jokes die lustig de vloer aanvegen met het voormalige communistische paradijs en die alleen het Russische publiek snapt. (P.D.)
P.D.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier