NIET TEVREDEN STEM TERUG

Maandag 24/9, 21.30 – één

In de niet aflatende zoektocht naar een verkiezingsprogramma op maat van een breed publiek maakt één voor de gemeenteraadsverkiezingen Niet tevreden stem terug. Ivan ‘De Onvermijdelijke’ De Vadder wordt geflankeerd door Hanne Decoutere en Kobe Ilsen, die met zijn interviewreeks op Radio1 voor Touché en zijn tijdelijke job als presentator van Ook getest op mensen al even alomtegenwoordig is. ‘Ivan is de moderator, mijn rol is om op Volt-wijze de gemeentepolitiek tegen het licht te houden, zegt Ilsen. ‘Op een leuke manier, maar inhoudelijk correct. We leven in een land waar de opkomstplicht nog geldt, dus kunnen we als openbare omroep er maar beter voor zorgen dat zo veel mogelijk mensen goed geïnformeerd worden.’

Wat ga je precies doen?

KOBE ILSEN: De burger is de insteek van ons programma. We vragen ons af welke impact de gemeentepolitiek op zijn of haar leven heeft. Hoe wordt de gemeentebelasting, die overal verschilt, berekend? Hoeveel verdient de burgemeester? Hoe wordt er beslist of je een verkeersberm of van die plantenbakken in je straat krijgt? En we zijn ook gaan testen hoe de regels bij containerparken verschillen van gemeente tot gemeente. Kafkaiaans is daar het gepaste woord.

Wat heeft je het meest verbaasd?

ILSEN: Wel, het valt me op – opgepast: cliché op komst – hoe lokaal de gemeentepolitiek is. Open VLD mag bijvoorbeeld nationaal wel zwaar de boot dreigen in te gaan, als je met Herman Decroo door Brakel loopt, zie je dat die als een burgervader echt tussen zijn mensen staat. Je treft ook de meest uiteenlopende figuren in de gemeentepolitiek, van de advocaat over de dokter tot de dokwerker. Maar wel allemaal geëngageerde mensen.

Welke voorgangers van VRT- verkiezingsprogramma’s heb je zelf nog gezien? Bracke & Crabbé?

ILSEN: Nog voor je het uitsprak, schoot dat me al te binnen. En uiteraard moet ik dan meteen terugdenken aan het moment dat Ben Crabbé Filip Dewinter vraagt om een mop te vertellen. En ik zie hem en Siegfried Bracke nog zo hun voorhoofden tegen elkaar tikken aan het einde. Maar het verkiezingsprogramma bij uitstek blijft nog altijd de traditionele marathonuitzending de dag zelf. Met Martine Tanghe als rots in de branding, een hele dag lang. Wist je dat ze dan niet eens naar het toilet gaat? Ze drinkt gewoon zo weinig mogelijk. Uit plichtsbesef: stel dat er iets fout gaat… Ik ben zo blij voor haar dat ze er straks weer bij kan zijn, dat is heel belangrijk voor haar.

Is Niet tevreden stem terug jouw overstap naar de politieke journalistiek?

ILSEN: Nee, als kind van de nieuwsdienst heb ik wel al vaker meegewerkt aan politieke programma’s, zoals de Europaspecial een tijd terug. Maar dat betekent niet dat ik deel word van de politieke cel op de nieuwsdienst.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content