De Schotse acteur Henry Ian Cusick alias Desmond, de oorspronkelijke bewoner van de bunker op het eiland, over zijn rol in ‘Lost’ en het einde van de serie.

Toen je wegzeilde in het begin van seizoen 2, hebben de schrijvers je dan gezegd: ‘Geen zorgen, je keert terug op het einde?’

Henry Ian Cusick: Nee. Er waren wel geruchten dat ze tevreden waren, maar zelf heb ik niets van hen gehoord tot vlak voor de opnames.

En hoe lang heeft dat geduurd?

Cusick: Eens kijken (telt op zijn vingers): de eerste afleveringen zijn opgenomen in augustus 2005, en de laatste in april 2006, dus…

… acht maanden! Dat is gewoon wreed.

Cusick:It is a bit cruel, isn’t it? (lacht) En het léék nog veel langer. Ik was pas gerust toen ik mijn handtekening onder het contract mocht zetten.

Wat vond je van het einde van seizoen 2, toen bleek dat je verloofde op zoek was naar jou?

Cusick: Ik was stomverbaasd. Die laatste scène was een zogenaamde ‘hidden scene’, waarvan alleen de scenaristen én de acteurs die erin meespelen het script krijgen. Niemand anders wist dus hoe het seizoen zou aflopen, en toen we samen keken, waren we behoorlijk onder de indruk.

Het derde seizoen kreeg in de VS flink wat kritiek. Heeft dat de sfeer op de set beïnvloed?

Cusick: Er werd over gepraat ja. Maar we zagen ook dat de scenario’s even sterk waren als vroeger, dus maakten we ons niet te veel zorgen.

Wat vind je van de beslissing om er in 2010 na zes seizoenen mee op te houden?

Cusick: De serie had het nodig. Iedereen was het ermee eens. Behalve misschien een paar acteurs.

Omdat iedereen nu kan sterven?

Cusick:Anyone can die anyway. Ik woon nu al een tijdje samen met mijn familie in Hawaï, maar we dénken er niet aan om een huis te kopen. Om de eenvoudige reden dat iedereen die hier een huis heeft gekocht, een paar weken later plotseling is gestorven in de serie. De schrijvers doen de vastgoedsector in Hawaï alvast geen plezier (lacht).

Tot slot: wist je dat de pagina op internetencyclopedie Wikipedia over Desmond tien keer zo lang is als die over jezelf?

Cusick:(lacht) Nee, maar hij verdient het: Desmond is veel interessanter dan ik, en hij heeft een veel spannender leven gehad dan ik ooit zal hebben. Of ik ooit het gevoel heb dat ik in zijn schaduw sta? Eerlijk gezegd: ik denk dat ik zonder hem niet eens een pagina op Wikipedia zou hébben.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content