STRENGTHS * Nicole Kidman heeft als actrice de top bereikt. Sinds ze begin jaren 90 doorbrak is de Australische erin geslaagd een groot publiek én de kritiek te behagen. Met kleinere films als The Portrait of a Lady, Dogville of The Hours won ze de harten van filmliefhebbers én tal van awards, en met kaskrakers als Moulin Rouge en The Others bezorgde ze de studiobonzen natte dromen. Een leven aan de top is misschien eenzaam, maar het brengt wel op: voor The Invasion – een thriller die in 2007 uitkomt – kreeg ze 16 miljoen dollar, en daarmee is Kidman de best betaalde actrice in de filmindustrie geworden. OPPORTUNITIES * Kidman heeft dringend nood aan een film die alle twijfels wegneemt. Misschien wordt 2007 wel haar jaar, dankzij twee grote projecten: de sf-film The Invasion (van Oliver ‘Der Untergang’ Hirschbiegel), over een psychiater die ontdekt dat een vreemde epidemie een buitenaardse oorsprong heeft, en The Golden Compass, het eerste deel van de langverwachte His Dark Materials-trilogie. Bovendien begint ze binnenkort met de opnames van Australia, een WO2-epos geregisseerd door Baz Luhrmann, de man die van haar een wereldster maakte met Moulin Rouge.

WEAKNESSES * Niet dat we Kidman haar geld misgunnen, maar eigenlijk is het een beetje vreemd dat ze net nu zulke astronomische bedragen krijgt. De actrice lijkt haar ‘golden touch’ immers al een paar jaar kwijt. Haar meest recente films hebben het een stuk minder goed gedaan dan vroeger: onafhankelijke projecten als Birth of Fur zijn heel verdeeld onthaald door de critici en de films die in de afgelopen jaren haar kaskrakergehalte moesten opvijzelen – Cold Mountain, The Interpreter, Bewitched en The Stepford Wives – zijn allemaal min of meer geflopt.

THREATS * De grootste bedreiging is natuurlijk dat de voornoemde films de verwachtingen niet inlossen. Kidmans grootste kassuccessen Moulin Rouge en The Others dateren al van 2006, veel geduld kent Hollywood niet. Daarnaast zijn er ook een paar jongere actrices die azen op de troon van Kidman. Met voorop Scarlett Johansson, die populariteit bij de critici combineert met covers van de belangrijkste magazines én een prominente plaats in de roddelrubrieken. Als zij nog eens een echt grote kaskraker op haar naam kan schrijven, ziet het er slecht uit voor Kidman.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content