Lovin’ on the edge. ‘I thought I’d take a walk today / It’s a mistake I sometimes make.’ ‘The Complete Lyrics’ bundelt alle songteksten van Nick Cave. Nu de handleiding nog.

The Complete Lyrics 1978-2007 Penguin Music, 461 blz., euro 19,65

Er zijn maar weinig muzikanten van wie we u de verzamelde songteksten zouden willen aandoen – laat staan aanbevelen – maar Nick Cave is er één van. ‘Zijn songs gaan over passie on the edge’, waarschuwt de flaptekst van The Complete Lyrics ons. ‘Ze lopen vol meedogenloze minnaars en moordenaars. Zijn taal is rijk, poëtisch en apocalyptisch.’ Dat klopt allemaal, maar voor een beetje fan had het toch wat ronkender gemogen. ‘Nick Cave is de Leonard Cohen van zijn generatie’ – iets van die strekking. Of nog: ‘Als tekstschrijver haalt hij moeiteloos het niveau van Van Morrison, Lou Reed en Morrissey. Zijn Into Your Arms is de mooiste love song aller tijden.’ Vraag maar aan Bob Dylan, aan wiens Wanted Man hij een paar strofen mocht toevoegen. (In dit boek afgedrukt zonder de oorspronkelijke tekst van Bawb. Een rechtenkwestie, ongetwijfeld.)

The Complete Lyrics opent met een citaat uit het Boek van Job – ‘ And I only am escaped to tell thee’ – als herinnering aan Caves junkieverleden. Daarna is er TheSecret Life of The Love Song, een transcriptie van een lezing van zijn hand uit 1999, en dan volgen er meer dan 400 pagina’s lyrics zonder verdere uitleg whatsoever. Teksten van klassiekers als The Mercy Seat, Red Right Hand en Into Your Arms. Prachtige beelden als ’the old rock ’n roller with his two-seater stroller’ (uit: Babe, I’m On Fire, over vader worden van een tweeling). En heerlijke oneliners à la ‘I thought I’d take a walk today / It’s a mistake I sometimes make’ (uit: O My Lord). Of: ‘Darling, you’re the punishment for all my former sins’ (uit: Let Love In).

‘Waarom er dan maar twee schamele sterren boven deze bespreking staan?’, horen wij u vragen. Niét omdat wij hier de teksten van Nick Cave willen quoteren, voor alle duidelijkheid, want dan hadden we er vijf of meer gegeven, maar wel omdat een paperback van 20 euro met alléén maar songteksten naar zakkenklopperij ruikt. Zeker in deze tijden van internet en lyrics sites. En zeker in het geval van Nick Cave, die ook een roman schreef ( And The Ass Saw The Angel), een voorwoord bij een pocket-Bijbel én een paar filmscripts waarover hier verder niet gepiept wordt. (Onder meer een sequel voor The Gladiator waar ze in Hollywood nog steeds niet helemaal van bekomen zijn.) Of Nick Cave Into Your Arms nu werkelijk schreef toen PJ Harvey hem de bons gaf, komen we in The Complete Lyrics ook al niet te weten. Dat Wanted Man een aanvulling was bij een tekst van Bob Dylan had trouwens ook wel ergens vermeld mogen worden.

Wouter Van Driessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content