NEW YORK

NEW MUSEUM

Wat moet je zien, lezen en horen voor je vertrekt naar ’s werelds mooiste cultuursteden? En wat moet je, eens ter plekke, zeker doen? Deze week: New York. See you in the Big Apple!

NEW YORK [LUISTEREN] The Message (Grandmaster Flash and the Furious Five)

Minstens even essentieel, kleurrijk en vitaal als Frank Sinatra’s Theme from New York, New York en Lou Reeds Walk on the Wild Side is The Message van Grandmaster Flash and the Furious Five, die in 1982 de hiphophype vanuit de Bronx op gang schiet en de sound, de woede, de trots en de subcultuur van een hele generatie bepaalt. ‘It’s like a jungle sometimes it makes me wonder how I keep from going under’, rapt MC Melle in deze funky fabel over leven en overleven in de metropool, aangedreven door een slome, donkere groove. The birth of a hip hop nation.

[ZIEN] Manhattan (Woody Allen)

Van Woody Allens 43 langspeelfilms spelen er zich 31 in zijn geboortestad af, met Manhattan (1979) als meest memorabele voorbeeld. Alleen al de openingsmontage met zwart-witbeelden van wolkenkrabbers, bruggen en monumenten op de tonen van Rhapsody in Blue is een van de mooiste hommages die The Big Apple ooit te beurt vielen. De filmposter met zicht op de Queensboro Bridge werd al even iconisch. Laat je door Allen, Diane Keaton en Mariel Hemingway meegidsen door Central Park, Chelsea en Greenwich Village, met bezoekjes aan het Museum of Modern Art, het Guggenheim en het Hayden Planetarium.

[LEZEN] Underworld (Don DeLillo)

Als New York dé stad van de 20e eeuw is, dan is Don DeLillo’s vuistdikke Underworld (1997) haar literaire ondergangssymfonie, met zijn non-lineaire verhaal over een echtpaar in crisis en de Koude Oorlog. Of zoiets. Passeren de postmoderne revue: de New York Giants en hun voormalige thuishaven Polo Grounds op Eight Avenue, comedykoning Lenny Bruce, FBI-baas J. Edgar Hoover en Frank Sinatra. Wie het doemproza van DeLillo te complex vindt, kan New York leren kennen via Paul Auster (de New York-trilogie), Jennifer Egan (A Visit from the Goon Squad) of de undergroundcomics van Art Spiegelman (Maus).

NEW YORK [MUSEUM] New Museum

Als u liever niet in het MoMA over de koppen loopt, is het New Museum in Manhattan een indrukwekkend alternatief. In deze reusachtige moderne blokkentoren maakt u kennis met de internationale kunstenaars van morgen. Vier verschillende expo’s gunnen u telkens een andere glimp van de artistieke toekomst.

newmuseum.org

[FEEST] Mister Sunday

Dj- en producersduo Eamon Harkin en Justin Carter bliezen met Mister Saturday Night de New Yorkse undergroundpartyscene nieuw leven in. Sinds 2011 doen de misters op zomerse zondagnamiddagen de feestmenigte in Brooklyn herrijzen na een stevige zaterdagnacht uit, in de ongedwongen omgeving van Gowanus Grove.

Elke zondag tot 28/8, 15-21 u, mistersaturdaynight.com

[EXPO] There Is So Much I Want to Say to You

Met historische speeches, flyers en gebeurtenissen bouwt de New Yorkse Sharon Hayes de barricades van haar speech acts. Film, geluid, fotografie en performance lijmen de soms tegenstrijdige politieke stemmen aan elkaar. Een retrospectieve van een kunstzinnige activist.

Tot 9/9, Whitney Museum.

whitney.org

[HOTSPOT] Top of the Standard

In deze exclusieve club pinkt Michael Fassbender in Shame een traan weg op de tonen van een fantastische Sinatracover. De voormalige Boom Boom Room op de bovenste verdieping van het Standard High Line Hotel is de habitat van heel wat celebrity’s. Op en top New York, New York!

standardhotels.com/high-line

VOLGENDE WEEK : Berlijn

DOOR DAVE MESTDACH & ANNE VAN LOOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content