Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

VALLENDE STER – De fantasie van stripbouwer Andreas kent geen grenzen, maar het geduld van zijn uitgever helaas wel.

Andreas

Le Lombard (collectie Troisième vague), 48 blz., euro 11,95 (Franstalig).

Sinds de eerste verhalen van Rork in de jaren 70 in het weekblad Kuifje verschenen, heeft de Franse Duitser Andreas Martens voor controverse gezorgd bij het striplezende publiek. Ofwel volg je Andreas onvoorwaardelijk in zijn cerebrale experimenten met de striptaal in unieke fantasiewerelden, ofwel klikt het helemaal niet. Door zijn reputatie als vernieuwer mocht Andreas bij grote uitgevers altijd begaan, ook al was hij nooit een grootverkoper. Sinds 1997 wijdt Andreas zich aan twee ambitieuze, langlopende reeksen tegelijk: naast Arq is dat Capricornus, een reeks die hij van in den beginne op twintig delen had begroot.

Capricornus is een spin-off van Rork, waarin het personage van de astroloog Capricornus voor het eerst verscheen. In een voetnoot onder een plaatje van Rork werden zelfs al de eerste titels van de avonturen van Capricornus opgesomd. Destijds leek het een onschuldige knipoog van de auteur, maar toen de eerste albums van Capricornus jaren later inderdaad de titels van de voetnoot kregen, mocht je beginnen te geloven in een groots masterplan zoals alleen Andreas het zou kunnen bedenken. De serie begon wat ontgoochelend door megalomane fantasie met een minder doordachte stripvertelling te vermengen. De Nederlandse uitgever haakte af bij het vijfde deel. De reeks nam echter toe in kracht. De tweede cyclus, vanaf het tiende deel De Chinezen, bood al enkele relatief eenvoudige, maar radicaal doorgedachte boeken, zoals een volledig woordeloos deel.

Ook New York biedt weer typische verrassingen. Door de terugkeer van Capricornus naar zijn eigen stad blijkt die ingrijpend ontregeld. In wolkenkrabbers zijn hele verdiepingen verdwenen – bewoners inclusief. Alleen al de hallucinerende beelden van een verminkte stad met zwevende etages boeien, maar intensieve herlezing van de vorige delen werpt ook licht op passages die anders duister lijken. Net nu de spanning tussen Capricornus en zijn rivaal De passagier toeneemt met zicht op de finale in deel twintig, kondigt de Franstalige uitgeverij Le Lombard aan dat ze de stekker uit de reeks trekt. Daarmee komt brutaal een einde aan een zorgvuldig gepland levenswerk, tot een andere uitgever zich bereid verklaart om Andreas’ hersenkronkels onderdak te geven.

GERT MEESTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content