NEW TRICKS

22.10 – CANVAS

The Guardian noemt de serie ‘een zeldzame rariteit, want een écht grappige misdaadserie’, in The Telegraph heet ze ‘een spitsvondige mix van comedy en criminaliteit’ te zijn. Eén ding is zeker: Canvas heeft met New Tricks een boeiende en bij momenten zeer amusante politiereeks binnengehaald.

Het idee. Een vrouwelijke hoofdofficier en drie gepensioneerde politiemannen vormen samen het Unsolved Crime and Open case Squad, zowat de afdeling ‘onopgeloste zaken’. UCOS onderzoekt moorden die in het verleden niet opgehelderd raakten en probeert zoveel jaar na datum alsnog gerechtigheid te laten geschieden. Toch zijn de misdaden voor scenarist Roy Mitchell niet de essentie van New Tricks: ‘Ik hoop dat mensen vooral zullen kijken naar de manier waarop de vier hoofdpersonages met elkaar omgaan.’ Dat de ouwe rotten het niet altijd zo nauw nemen met de regels en voorschriften maakt hun aanpak vaak heerlijk politiek incorrect.

De personages. Superintendent Sandra Pullman (Amanda Redman) is het brein achter UCOS. Ze werd na een blunder weggepromoveerd en rekruteerde de drie politiemannen op rust om haar bij te staan. Een van hen is haar vroegere mentor, ex-chief Jack Halford (James Bolan), die na de dood van zijn vrouw niet kan wachten weer aan het werk te gaan. Ex-commissaris Brian Lane (Alun Armstrong) is een zeer gedreven, maar ietwat labiele figuur en ex- sergeant Gerry Standing (Dennis Waterman) doet het vooral voor het geld.

De eerste zaak. UCOS heropent de brutale moord op politieagente Kate Daniels. De enige getuige – toen amper zes jaar oud – heeft nog steeds nachtmerries over wat ze toen zag en het team hoopt via haar dromen de waarheid eindelijk te achterhalen. Voor Pullman is het een emotionele zaak, ze heeft immers samen met Kate haar politie-opleiding gevolgd.

De volgende. Een moord op een barmeisje, een koninklijke kunstzwendel, de moord op een vredesactiviste, een moord en zelfmoord in een golfclub, een verdwijning van een jonge vrouw met haar baby en de ontvoering van een tiener. BBC heeft na de eerste twee reeksen van de serie trouwens meteen een derde en een vierde besteld – een unicum in zijn geschiedenis. Afwachten of ook Canvas de UCOS-coppers nog eens laat terugkomen.

De glorie van de middeleeuwen Dit vierdelige vervolg op De Barbaren komen toont de impact van de ‘duistere’ middeleeuwen op het moderne Europa. De eerste aflevering belicht het leven van ridders en hovelingen (23.05 – Canvas) Sporza EK Atletiek De hoogtepunten van de eerste dag van de Europese atletiekkampioenschappen in Göteborg (00.00 – Canvas)

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content