Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

DESCHANEL N°5 – To Zooey or not to Zooey, dat is in het geval van de Amerikaanse sitcom New Girl de vraag.

SEIZOEN 1

Reeks: **

Extra’s: **

(20th Century Fox)REEKS Een test van zowat tien seconden volstaat om na te gaan of New Girl iets voor u is of niet. Zet gewoon een willekeurige aflevering op en bekijk de generiek, waarin Zooey Deschanel door een kleurrijk decor dartelt en de titelsong van de serie zingt. Als u wegsmelt bij de nerdy en schattige uitstraling van de actrice/zangeres, kunt u met een gerust hart verder kijken; als op dat moment al de haren op uw armen omhoogkomen, gaat u wellicht beter iets anders doen.

Het opgewekte, meisjesachtige imago van Zooey Deschanel was duidelijk een belangrijke inspiratiebron voor de schrijvers van deze Amerikaanse sitcom, die in de herfst van 2011 van start ging in de VS. Deschanel speelt Jess, een soort verhevigde versie van haar personage uit de romantische komedie (500 Days of) Summer: een jonge lerares met een voorliefde voor felle bloemetjesjurken, knutselen en cupcakes, hartverwarmend in haar onhandigheid. Nadat ze haar vriend met een andere vrouw heeft betrapt, neemt ze haar intrek bij drie vrijgezellen, echte mannen die zich weliswaar soms ergeren aan haar overdreven schattigheid, maar het tegelijk niet kunnen laten om zich over haar te ontfermen.

Een groot deel van de humor in New Girl komt voor uit de tegenstelling tussen de naïeve en ietwat preutse Jess, die niet eens het woord ‘penis’ over haar lippen krijgt, en haar meer wereldwijze en nuchtere kamergenoten, die danig moeten wennen aan de bewoonster. Uw tolerantiedrempel voor Deschanel en haar personage zal dus een grote rol spelen in de beoordeling, of toch zeker in het begin. Gaandeweg wordt de Deschanelfactor immers wat teruggeschroefd en groeit New Girl meer uit tot een echte ensemblecomedy in plaats van een reeks met één hoofdpersonage en enkele ondergeschikten. En dat komt de kwaliteit zeker ten goede: de room mates – een basketballer die een carrière had in Estland, een barman met bindingsangst en een macho met meer zelfvertrouwen dan zelfkennis – zijn stuk voor stuk personages met minstens evenveel komisch potentieel.

Een echt hilarische of baanbrekende Amerikaanse sitcom is New Girl zeker niet – die series raken helaas nauwelijks nog tot bij ons – maar net als The Big Bang Theory of How I Met Your Mother is het wel een zeer aangenaam alternatief voor al wie Friends ondertussen uit het hoofd kan opzeggen.

EXTRA’S Verwijderde scènes, audiocommentaar en filmpje over de garderobe van Jess.

STEFAAN WERBROUCK

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content