NERGENS BETER DAN HJEM

Hoe hard weegt THE LEGACY op de Grønnegaards? Daar draait het om in deze nieuwste Deense successerie.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Na The Killing en Borgen komt de Deense staatsomroep DR nu met een familiedrama op de proppen, The Legacy. En het resultaat is opnieuw uitstekend.

Veronika Grønnegaard is een succesvolle kunstenares die in haar grote atelier op haar nog grotere landgoed druk bezig is aan haar oeuvre, maar die in haar drang naar roem haar familie uit het oog is verloren. Ze heeft enkele ex-mannen – van wie er een in een hutje op haar landgoed woont – en vier kinderen, onder wie een zoon die bij elke zakelijke misstap in zijn leven telkens financieel gered wordt door Veronika en een dochter die niet eens weet dat zij haar moeder is.

Als bij de start van The Legacy blijkt dat de artieste aan terminale longkanker lijdt, is dus meteen ook duidelijk dat de verdeling van haar erfenis niet zonder moeilijkheden zal verlopen. Temeer daar Veronika vlak voor haar dood beslist om het landgoed over te laten aan Signe, de dochter die nooit heeft geweten dat de kunstenares haar moeder was. Dat besluit wekt heel wat wrevel op bij haar andere kinderen, met voorop oudste dochter Gro, die haar hele leven vruchteloos hengelde naar de erkenning van Veronika en van plan was om het landhuis om te vormen tot een museum gewijd aan het werk van haar moeder.

Het tiendelige familiedrama The Legacy is gemaakt voor DR, de Deense openbare omroep, die de wereld eerder al verblijdde met The Killing en Borgen. Met andere woorden, een reeks die hoge verwachtingen oproept, maar de makers van Arvingerne, zoals The Legacy in Denemarken heet, slagen er ook in om die waar te maken. Wat vooral opvalt, is dat het scenario het opzichtige melodrama weet te vermijden. Enkel de verhaallijn over zoon Emil, die het geld van zijn moeder goed zou kunnen gebruiken om louche schuldeisers van zich af te schudden, is niet altijd even realistisch, maar voor de rest blijven de problemen en conflicten van de personages zeer menselijk en herkenbaar.

The Legacy is ook meer dan een drama over een familie die in onmin raakt over een erfeniskwestie. Het is tegelijk een afrekening met de vrijheid-blijheidinstelling van de generatie die in de jaren zestig opgroeide. Veel problemen die na de dood van Veronika naar boven komen, zijn immers door de kunstenares zelf veroorzaakt, door haar egoïsme en haar losse houding aangaande de opvoeding van haar kinderen. Net als haar voorgangers werd de serie een grote hit voor de Deense openbare omroep en een tweede seizoen staat gepland voor het voorjaar van 2015. Geen extra’s.

THE LEGACY (Lumière) ****

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content