Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

FOREVER YOUNG – Cough up the bucks: wéér een nieuwe liveplaat van Neil Young, en wéér is hij de moeite!

Dreamin’ Man Live ’92

Countryfolk

Reprise

Begrijp ons niet verkeerd: uiteraard vinden wij de implosie van het financiële systeem een spijtige zaak. En natuurlijk betreuren we de almaar wilder om zich heen slaande recessie. We hebben zelfs te doen met de vele mensen die door hun werkgever zonder pardon op de straatstenen worden gekeild. Maar laten we een beetje wel wezen: niemand die dezer dagen zo midscheeps in de portefeuille wordt getroffen als de gemiddelde fan van Neil Young.

De voorbije twee jaar is onze favoriete Canadees – sorry Leonard! – niet een, niet twee, maar potjandorie wel dríé keer in ons land gepasseerd. Een paar maanden geleden mikte hij nog de onweerstaanbare en helaas ook zo goed als onbetaalbare overzichtsbox Archives in de winkels. En ondertussen blijft hij vrolijk nieuwe afleveringen van zijn Performance Series in de rondte strooien. Over de échte slachtoffers van de crisis lezen wij nu eens nooit iets in de krant!

En het houdt niet op, want in het kader van zijn Performance Series blaast nonkel Neil heden het stof van enkele liveopnames uit 1992. Dreamin’ Man Live ’92 is een feitelijke liveversie van Harvest Moon: ze bestaat uit dezelfde tien nummers, maar dan opgenomen tijdens optredens voorafgaand aan de release van de plaat. Op het eerste gehoor zijn de verschillen tussen Dreamin’ Man en Harvest Moon echter miniem. Harvest Moon was eigenlijk óók al een liveplaat, zij het nadien opgewaardeerd met strijkarrangementen en overdubs, maar net als single malt whisky, truffels en Scarlett Johansson komen de songs van Neil Young het beste tot hun recht in hun puurste vorm. Zo krijgen we ze op Dreamin’ Man ook te horen, en het moet gezegd – lip déze maar eens mee, Goedele Wachters: de oogst oogt mooi.

Harvest Moon kwam er precies twintig jaar na het monumentale Harvest en was een uitgebreid naar die voorloper knipogende en dus très nostalgische coming of age-plaat. Op deze intieme live-cd springt die persoonlijke, haast confessionele toon nog meer in het oor. One Of These Days is een terugblik op verloren vriendschappen, het aan Old Man verwante You And Me het verslag van een gevecht tegen de sleur van het huwelijk, Old King een tragikomisch adieu aan zijn trouwe viervoeter en het aan Cortez The Killer herinnerende Natural Beauty een onvervalste ecologische song – toen al!

Dreamin’ ManLive ’92 is de digitale neerslag van a man and his thoughts, maar dan verklankt in tien ontroerende countryfolksongs waarin zijn banjo, zijn mondharmonica en zijn als vanouds rakelings langs de toonladder scherende falset de boventoon voeren. Nu maar hopen dat je lokale platenboer hem ook op afbetaling verkoopt.

DOWNLOAD

Such A Woman

Old King

Natural Beauty

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content