Sinds ze met ‘Friends’ wereldberoemd werd, is ze dagelijks een mikpunt van de paparazzi, maarin de tv-serie ‘Dirt’ speelt Courteney Cox zelf een roddeljournaliste. En dat bevalt haar. ‘Ik besefte eigenlijk niet hoe erg het was.’

Wendy van Wanten zal het wellicht niet met ons eens zijn, maar eigenlijk is de roddelpers in België nog redelijk braaf. Zeker in vergelijking met de tabloids in de Verenigde Staten, waar bladen als People en US Magazine miljoenen dollars betalen voor babyfoto’s of exclusieve huwelijksreportages en nietsontziende roddelwebsites als TMZ.com steeds dieper in het privéleven van de sterren graven. Courteney Cox kan ervan meespreken. Sinds ze met haar rol als Monica in Friends wereldberoemd werd, is er nauwelijks een dag voorbijgegaan zonder dat ze enkele persmuskieten achter zich aan kreeg. De afgelopen jaren hebben de tabloids ettelijke pagina’s gewijd aan speculaties over haar lichaamsgewicht, haar gladgestreken uiterlijk en haar sek-suele geaardheid.

Nu zijn de rollen omgekeerd. In Dirt – haar eerste tv-serie sinds Friends en een reeks van haar eigen productiemaatschappij – speelt Courteney Cox immers Lucy Spiller, de harde, nietsontziende hoofdredactrice van een roddelblad, die voor primeurs en sappige verhalen over lijken gaat. Om zich voor te bereiden op haar rol ging Cox op stage bij Rebekah Wade, de vrouw achter The Sun, al zal die wellicht even hebben moeten slikken toen ze de serie zag. Spiller heeft immers niet alleen een grote honger naar roddels, ook haar seksuele appetijt mag er wezen. In de eerste aflevering is bijvoorbeeld al te zien hoe ze met een dildo aan de slag gaat, en later duikt ze met veel plezier met volstrekt onbekenden het bed in.

Lucy Spiller is op z’n zachtst gezegd een heel ander personage dan Monica Geller. Was je daarnaar op zoek?

Courteney Cox:Oh yeah. (lacht) Dat was heel bewust. Ik heb Friends tien jaar gedaan, dan heb je echt wel zin in iets anders. En Lucy ís een leuk personage, echt een vrouw ‘you love to hate’. Bovendien speelt Dirt zich af in een milieu waarmee ik heel vertrouwd ben.

Hoeveel van de verhalen in ‘Dirt’ zijn uit het leven gegrepen?

Cox: Veel, alleen mag je het niet te letterlijk nemen. Op de scenaristenvergaderingen vertel ik een hoop anekdotes over dingen die gebeurd zijn met ‘een vriend van een vriend’, en dan voegen we elementen uit verschillende verhalen samen. Veel mensen zullen zichzelf erin herkennen, maar we hebben nog nooit iemands leven klakkeloos gekopieerd. Het gebeurt ook vaak dat we een verhaal verzinnen waarvan we zeggen: ‘Oké, dit gaat echt te ver.’ Maar twee dagen later ligt er dan een tabloid op het bureau en blijkt dat de realiteit ons ingehaald heeft. Wees gerust, het echte leven is waanzinnig genoeg.

Heeft de rol je al iets bijgeleerd over de wereld van de tabloids?

Cox: Ik besef nu hoe moeilijk het is om een succesvol magazine te leiden, en hoe competitief die wereld is. Maar dat betekent nog niet dat ik nu akkoord ga met de praktijken van de tabloids of hun obsessie met beroemdheden. Ik kijk nu niet anders aan tegen de paparazzi dan vroeger, ook al omdat het steeds erger wordt. Vandaag zijn de fotografen eigenlijk maar doetjes, het zijn diegenen met een camera of gsm voor wie je moet opletten. Die liggen echt overal op de loer om je te filmen.

Wat is de vreemdste plaats waar jehen al tegengekomen bent – je tuin bijvoorbeeld?

Cox: In mijn tuin nog niet, maar zekomen toch wel tot aan het hekken. Maar de vreemdste plaats – of beter gezegd de meest afschuwelijke plaats – was op een begrafenis. De zoon van twee van mijn beste vrienden was om het leven gekomen. Toen hij begraven werd, hebben de paparazzi mij letterlijk tot op het kerkhof gevolgd.

Wat is het recentste verhaal overjezelf dat je gezien hebt?

Cox:(denkt na) Het artikel over wat voor een slechte moeder ik wel ben. Ik ben onlangs samen met mijn man en dochter Coco in Hawaï op vakantie geweest, en daar zijn we een namiddag met een kajak gaan varen. Het water was letterlijk zo diep (toont met haar hand ongeveer een halve meter boven de grond), maar een paar dagen later stond er op een of andere website wél een groot artikel over hoe schandalig het was dat Coco geen reddingsvest droeg. Oh ja, ik heb onlangs ook een foto gezien waarop ik bij de dokter buitenstap. Op basis daarvan hadden ze een heel verhaal gepend over hoe ik in de menopauze zit en geen kinderen meer kan krijgen, en hoe zwaar dat wel is voor mijn man en ik. Allemaal verzonnen dus.

Hoe ga je daar dan mee om?

Cox: Je raakt eraan gewend. Je let er niet meer op. En ik besef eigenlijk niet hoe erg het kan zijn. Toen dat ding met Coco en de kajak gebeurde, heb ik pas ontdekt dat er ook zoiets bestaat als het internet. (lacht) Al die roddelsites: ik wist voordien niet eens dat ze er waren. Die onwetendheid maakt je leven veel gemakkelijker.

Raakt het je dan niet als er zulke flagrante leugens verschijnen?

Cox: Wat kun je eraan doen? Het gebeurt sowieso, of je je er nu druk over maakt of niet. Er zijn zoveel andere dingen gaande in mijn leven dat ik me er echt niet mee kan bezighouden. Zolang ik er goed uitzie op de foto, kan het me niets schelen. (lacht)

‘Dirt’ is je eerste tv-serie sinds het einde van ‘Friends’. Hoeveel druk voelde je toen je eraan begon?

Cox: De druk was enorm. Wie in een succesvolle sitcom heeft meegespeeld, lijkt wel verplicht om dat succes met- een te herhalen. Een acteur kan na een blockbuster met een gerust hart een kleinere film doen, maar als tv-ster ben je maar zo groot als je laatste serie. Daarom heb ik ook iets uitgekozen waarvan ik zelf producer was en waar ik volledig achter stond. Als het niet lukte, dan had ik er tenminste plezier aan beleefd (ondertussen is ‘Dirt’ in de VS na twee seizoenen stopgezet; nvdr.).

Er is in de VS veel te doen geweest over de innige kus die jij en Jennifer Aniston uitwisselden, in de laatste aflevering van het eerste seizoen.

Cox: Ja, ik weet het. Dat was behoorlijk bizar, want die kusscène was helemaal niet zo belangrijk. Ik bedoel: als we elkaar buiten de set ontmoeten, dan kussen we elkaar soms langer dan in die scène. Oké, niet letterlijk. (lacht) Maar het was allemaal een storm in een glas water. We hebben elkaar niet getongzoend, wat je ook gelezen mag hebben.

De gastrol van Jennifer was dus niet de voorbode van een ‘Friends’-reünie?

Cox: Weet je, ik krijg meer en meer het gevoel dat een reünie er niet meer inzit. Zeker nu we allemaal tegen de tachtig lopen. (lacht) Tenzij ze er dus The Golden Friends van willen maken, denk ik niet dat we nog samen zullen komen.

Het eerste seizoen van Dirt is net uit op dvd. De tv-serie is vanaf begin oktober ook te zien op 2BE.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content