Blondine versus brunette, rondingen versus frêle verschijning, covers van Tom Waits tegenover dissertaties over het menselijk geheugen. Scarlett Johansson en Natalie Portman vertonen evenveel gelijkenissen als verschillen.

gemengde Roots

Portman: Geboren in Jeruzalem uit een Israëlische vader (gynaecoloog/vruchtbaarheidsspecialist) en een Joods-Amerikaanse moeder (huisvrouw).

Johansson: Geboren in New York uit een Deense vader (architect) en een Joods-Amerikaanse moeder (producente).

VROEGE ROEPING

Portman: Volgde dansles toen ze vier was, met als grote droom om ooit op Broadway te staan.

Johansson: Wist al op haar derde dat ze actrice wou worden. Volgde les aan het Lee Strasberg Theatre Institute for Young People.

EERSTE FILM

Portman: Léon (1994), met Portman in de tweede hoofdrol als het jonge meisje Mathilda dat het hart steelt van huurmoordenaar Jean Reno. Ze is 11 als ze de rol krijgt, 13 als de film in de zalen komt.

Johansson: North (1994), met een tienjarige Johansson in een bijrol als Laura, het dochtertje (bloemetjesjurk, strikje in het haar) van een van de gezinnen waar Elijah Wood nieuwe ouders zoekt.

LOLITAGEHALTE

Portman: Als jong meisje een veel oudere man om haar vinger winden: ze deed het zowel in Léon als in Beautiful Girls. Telkens kwam er een kleine controverse van, zodat Portman Adrian Lyne de deur wees toen hij haar de hoofdrol aanbood in zijn versie van Lolita.

Johansson: Speelde een raszuivere Lolita in The Man Who Wasn’t There van de gebroeders Coen, bracht in Lost in Translation ook het hart van de veel oudere Bill Murray op hol en deed hetzelfde met Colin Firth in Girl With the Pearl Earring. Zie ook: Woody Allen.

GROOTSTE HIT

Portman: Zonder concurrentie de Star Wars-trilogie, waar ze jonge koningin Padmé/Amidala speelde.

Johansson: The Horse Whisperer.

GROOTSTE FLOP

Portman: Free Zone, een Israëlische film van Amos Gitaï.

Johansson: The Black Dahlia, die tijdens zijn bioscoopcarrière niet uit de kosten geraakte.

GROTE REGISSEURS

Portman: Michael Mann ( Heat), Tim Burton ( Mars Attacks!), Anthony Minghella ( Cold Mountain), Mike Nichols ( Closer), Milos Forman ( Goya’s Ghosts) en Wong Kar-wai ( My Blueberry Nights)

Johansson: Robert Redford ( The Horse Whisperer), de Coens ( The Man Who Wasn’t There), James Ivory ( A Good Woman), Brian De Palma ( The Black Dahlia) en Christopher Nolan ( The Prestige)

Portman: Speelde mee in de musical Everyone Says I Love You.

Johansson: Is na Match Point en Scoop al aan haar derde ‘Woody’ toe, Vicky Cristina Barcelona.

MENTOR

Portman: Mike Nichols. ‘Hij is mijn creatieve vader. Hij heeft me mijn zelfvertrouwen teruggegeven. Breng twee minuten met hem door en je bent een betere mens.’

Johansson: Woody Allen. ‘Ik ben dol op hem. We hebben veel gemeen. We zijn allebei New Yorkers en Joods. We schieten heel goed op met elkaar.’

LIEFDADIGHEID

Portman: Peta, Live 8, Afghanistan Relief Organization en FINCA, een organisatie voor microkredieten in de derde wereld.

Johansson: ONE-campagne tegen armoede, Oxfam, USA Harvest (hulp aan daklozen na orkaan Katrina).

PRIVéleven

Portman: De lippen stijf op elkaar. Werd gelinkt aan Gael García Bernal, Jake Gyllenhaal, model Nathan Bogle en miljardairszoon Nat Rothschild.

Johansson: De lippen stijf op elkaar. Werd onder meer gelinkt aan Benicio Del Toro, Justin Timberlake, Josh Hartnett en Ryan Reynolds.

GROTE IDOOL

Portman: Patrick Swayze. ‘Ik was dol van Dirty Dancing. Patrick Swayze stond voor mij gelijk aan seks. Hij is nog altijd mijn Nummer Eén. Die kaak!’

Johansson: Patrick Swayze. ‘Een van de mooiste dingen die mijn bekendheid me heeft opgeleverd, is dat ik Patrick Swayze heb mogen ontmoeten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content