(S.W.)

Dat Tom Cruise, John Travolta of Will Smith leden zijn van Scientology, tot daar aan toe. Maar Bart Simpson?

Scientology is niet uit het nieuws weg te slaan. Eerst waren er de verhalen dat Will Smith op de set van zijn nieuwste film Hancock eigenhandig de persoonlijkheidstesten heeft staan uitdelen waarmee de religie/sekte (naar eigen inzicht schrappen wat niet past) nieuwe leden probeert te werven – zodat de Fresh Prince de laatste Hollywoodsuperster werd die in de handen van koning Ron L. Hubbard was gevallen. Daarna doken er enkele gênante rekruteringsvideo’s op, eerst van Tom Cruise – die een uiteenzetting geeft die wellicht enkel steek houdt als je al lid van Scientology bént – en daarna van Kirstie Alley, die toegeeft dat ze zonder de hulp van haar geloof al lang dood zou zijn.

Alley is blijkbaar bereid om stevig te betalen voor die hulp, want vorig jaar gaf ze 5 miljoen dollar aan Scientology. Daarmee scoort ze stukken beter dan andere beroemde leden zoals Priscilla Presley (een magere 50.000 dollar), John Travolta (1 miljoen dollar) en zelfs Cruise himself, die ook 5 miljoen dollar heeft gegeven maar dan wel verspreid over de afgelopen vier jaar. En toch is Alley bijlange niet de gulste beroemde gever. Die eer gaat naar Nancy Cartwright, die in 2008 niet minder dan 10 miljoen dollar veil had voor de diensten van Scientology. Nancy Cartwright is vooral bekend als de stem van Bart Simpson. Die job levert haar zowat 5 miljoen dollar per jaar op, wat betekent dat ze in 2007 dus een dubbel jaarloon aan Scien- tology heeft geschonken.

Matt Groening, bedenker van The Simpsons, is allesbehalve een fan van Scientology. Dat heeft hij afdoende bewezen in zijn tweede animatiereeks Futurama: daarin stak hij zo de draak met de religie/sekte dat hij geregeld boze telefoontjes kreeg van de kerkleiders. Maar terwijl The Simpsons graag en veel de spot drijft met religie en extremisme, is Scientology tot nog toe altijd buiten schot gebleven. In 2006 deed het gerucht de ronde dat Cartwright haar veto had gesteld tegen een oneliner waarin Scientology op de hak werd genomen ( ‘Mormonism. That’s the second freakiest religion in America’), maar dat werd toen ontkend. Als je echter ziet wat Cartwright aan Scientology geeft, lijkt het veto niet zo vreemd meer.

Eigenlijk is dat ontluisterend. South Park blijft wel ongenadig lachen met Scientology, ook al levert dat de makers talloze dreigementen op en zorgde het ervoor dat een van de hoofdrolspelers (Isaac Hayes, die de chef speelde) opstapte. Wij zouden er persoonlijk weinig op tegen hebben mocht Bart Simpson plotseling met een andere stem spreken, als dat maar een stem is die vrij en vrank met alles durft te lachen. (S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content