MY AMERICA

Woensdag 7/8, 20.35 – Canvas

In My America, zijn zoektocht naar wat de VS de VS maakt, is uitgeweken Nederlander Michiel Vos bij zo’n fenomeen aanbeland waarbij je only in America denkt: de televangelisten. Die vaak verhitte predikanten kapittelen op tv de klok rond elke potentiële zondaar, maar zelf blijken ze soms ook geen heilige boontjes. Geen nood, Amerika is de plek bij uitstek waar je herboren kunt worden. Dat bewijzen deze drie heren.

JIMMY SWAGGART

Dankzij deze man maakte Europa in 1988 echt kennis met het fenomeen van de televangelisten. Jimmy Swaggart maakte furore door vol vuur uit te varen tegen elke vorm van zondig gedrag, waaronder promiscuïteit, homoseksualiteit en pornografie. Toen bleek dat Swaggart zelf een prostituee bezocht had, koos hij voor de vlucht vooruit. Tranen met tuiten huilend smeekte hij live op televisie om vergiffenis bij de Heer, zijn familie en kijkers: ‘I have sinned!’ Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar Swaggart werd amper drie jaar later opnieuw betrapt met een prostituee op de passagiersstoel van zijn Jaguar. Swag had deze keer een iets originelere uitleg: ‘The Lord told me it’s flat none of your business.’ Sinds een paar jaar heeft Swaggart weer zijn eigen tv-kanaal, SonLife Broadcasting Network.

TED HAGGARD

Maar er zijn er die het nog bruiner bakken. Pastor Ted Haggard werd zeven jaar geleden in verlegenheid gebracht toen een mannelijke prostituee uit de biecht klapte over met crystal meth aangevuurde onderonsjes. Haggard donderde van zijn piëdestal, maar met behulp van zijn vrouw en familie krabbelt de vader van vijf uiteindelijk weer recht met een nieuwe, eigen geloofsgemeenschap in Colorado Springs. Van daaruit neemt hij tegenwoordig een gematigder standpunt in over homoseksualiteit, al blijft het homohuwelijk uit den boze. Haggard, die zijn opwachting ook maakt in My America, heeft zich ook ontpopt tot een populair mediafiguur. Zo nam hij vorig jaar deel aan het realityprogramma Wife Swap, dat bij ons ooit op vtm heeft gelopen als De nieuwe mama. Een week lang ‘ruilde’ Haggard van echtgenote met de iets minder vast in de leer zijnde acteur Gary Busey, bekend van onder veel meer Point Break.

PETER POPOFF

Amerikaanse televisie is ook talloze shopping channels. Hoeft het te verbazen dat de televangelisten al lang hun weg naar die geweldige bron van inkomsten hebben gevonden? Van biddoekjes over mensen betalen die in jouw plaats bidden tot piramidespellen waarmee je de hemel op aarde verdient: je kunt het zo gek niet bedenken of een televangelist heeft er al een pittig prijskaartje op gekleefd. De onbetwiste koning van de evangelische teleshop is Peter Popoff. Deze in Duitsland geboren gebedsgenezer werd al meermaals ontmaskerd. Amerikaanse televisiemagazines onderschepten bijvoorbeeld de radioverbinding waarmee Popoffs vrouw haar blijkbaar toch niet zo helderziende echtgenoot op voorhand verzamelde informatie over te genezen volgelingen influisterde. Die onthullingen verhinderen Popoff niet om keer op keer terug te keren. Tegenwoordig runt hij een lucratief handeltje in miraculeus bronwater en manna. Popoffs versie van dat uit de hemel neergedaalde voedsel waardoor het Joodse volk de tocht doorheen de Sinaïwoestijn overleefde, is volgens critici niet meer dan een ordinaire cracker.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content