BILL CALLAHAN: DREAM RIVER

Breed lachend staat hij op de foto, in de e-mail die zijn vierde album onder eigen naam aankondigt: Bill Callahan, hier ooit nochtans ‘Texas’ fraaiste treurwilg’ genoemd. Toegegeven, als titel klinkt Dream River alvast opgewekter dan Apocalypse, die van zijn vorige. Vanaf 16 september kunt u zelf oordelen of Bill er – zoals platenstal Drag City ons wil doen geloven – daadwerkelijk zijn meest ‘soulvolle’ en ‘sensuele’ songs ooit op heeft gepleegd.

Uit op 16/9, via Drag City.

AUTUMN FALLS

Biedt naar jaarlijkse gewoonte vanaf eind november aangename beschutting tegen miezerende regen, rondwaaiend boomafval en in het straatbeeld oprukkende kerstdecoraties: het over verschillende locaties in Brussel gespreide festival Autumn Falls. Op hun kalender staan al de immens sympathieke Kurt Vile & The Violators, het immer gesluierde Terakaft en de tamelijk geweldige Ty Segall vermeld. Wordt vervolgd.

20+29+30/11, 2+4/12, autumnfalls.toutpartout.be

WAYNE SHORTER

Vorige week is saxofonist Wayne Shorter tachtig geworden, maar hij komt nu pas echt goed op dreef. Werkelijk iedereen plooit zich dubbel om zijn huidige kwartet, met pianist Danilo Perez, bassist John Patitucci en drummer Brian Blade, nog fantastischer te vinden dan de andere. Frutselende moeilijkdoenerij, elastieken impro’s of het meest ontroerende soort tranentrekkers? Geen flauw idee wat het deze keer zal worden. Dat is jazzzzz, man.

11/11, De Roma, Antwerpen, deroma.be

FOUR TET: BEAUTIFUL REWIND

Kieran Hebden alias Four Tet zag dit jaar zijn tien jaar oude doorbraakplaat Rounds opnieuw uitgebracht door Domino, zou met Jamie xx aan het werk zijn, zat aan de knoppen bij het nieuwe album van het Syrische fenomeen Omar Souleyman (Wenu Wenu, release 21/10) én vond de tijd om ook zelf een kakelverse langspeler in te blikken. Titel: Beautiful Rewind. Te verwachten: voor het jaareinde, u hoort het wanneer wij het horen.

Via Text.

ARCADE FIRE

Zeg dat ze het op Twitter zelf gezegd hebben: 29 oktober, dat zou de verschijningsdatum van de nieuwe Arcade Fire moeten zijn. Volgens enkele cryptische foto’s en filmpjes op Instagram Reflektor geheten. Of niet. Fans kruisen ook 9 september aan in hun agenda. Dan volgt meer nieuws. Of niet. Wat we wel met stelligheid kunnen zeggen: James Murphy van LCD Soundsystem stak een handje toe tijdens de opnames. ‘It’s really fucking epic. Seriously’, verklapte hij al aan NME. Waarvan fucking akte.

Uit op 29/10, via Merge.

DARKSIDE: PSYCHIC

Eén ep en een handjevol remixes, meer liet Nicolas Jaar niet van zich horen sinds de release van Space Is Only Noise, twee jaar geleden. Tenzij u Jaars label Clown & Sunset volgt, daar hield de producer samen met gitarist Dave Harrington eind 2011 met een drie tracks tellende maxisingle een nieuw project boven het doopvont: Darkside. Op het album Psychic zullen ze hun treffen van vluchtige electronica en Morricone-achtige snaarschilderingen verderzetten.

LADY

Twee perfect in harmonie kirrende soulpoezen, dat is Lady, oftewel de Brits-Amerikaanse tandem Terri Walker en Nicole Wray. Hun eerder dit jaar verschenen, titelloze album op het Truth & Soul-label – zie ook Lee Fields – is een ferme aanrader voor liefhebbers van honingzoete balsem voor de ziel. Dat vindt ook Lefto, die het duo inviteerde naar Gent.

25/10, Vooruit, Gent, vooruit.be

HUDSON MOHAWKE

In maart liet Ross Birchard er in NME geen twijfel over bestaan: nog dit jaar verschijnt een nieuw Hudson Mohawke-album. ‘Definitely’. Zo breit de Schotse knoppentovenaar – tevens één helft van danceduo TNGHT – eindelijk een vervolg aan Butter uit 2009, het album dat hem in het vizier bracht van Kanye West, aan wiens Yeezus hij vervolgens mee mocht schaven. Ook de binnenkort te verschijnen nieuwe worp van de Canadese hiphopcrooner Drake, Nothing Was the Same (16/9), draagt de HudMo-stempel.

HAN BENNINK

De Nederlandse slagwerker, grafisch kunstenaar en parttime-indiaan Han Bennink komt dit najaar een aantal keren afzakken. Lekker de boel in de knoei sturen of stevig swingen, er gebeurt altijd wel iets met Han erbij. Je kunt naar Sonic Boom, een duo met de opengeestige pianist Uri Caine. Maar zeker ook Kaisei, in trio met de veel te onbekende saxofonist Paul Van Kemenade en de Japanse Aki Takase, belooft veel goeds.

Sonic Boom, 26/9, Handelsbeurs, Gent, handelsbeurs.be, 27/9, De Roma, Antwerpen, deroma.be

Kaisei, 1/11, De Singer, Rijkevorsel, desinger.be

FUCK BUTTONS

Vrijdagavond 4 oktober, ter hoogte van de Anspachlaan: in kleine groepjes druppelen ze uit de Ancienne Belgique, jongens en meisjes met de hoofdharen strak horizontaal getrokken, als waren ze pas uit een windturbine ontsnapt. Kraaienpootjes glad gestreken, ogen wild opengesperd. Geen nieuw virus, verspreid via de airco van de AB Club, gewoon net meegesleept in de maalstroom van Fuck Buttons, leveranciers van euforische noise en overdonderende electronica.

4/10, AB, Brussel, abconcerts.be

DOOR JONAS BOEL, DIMITRI DEWEVER, ELS FIERS, FREDERIK GOOSSENS, GERT MEESTERS, DAVE MESTDACH, RODERIK SIX EN ELS VAN STEENBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content