Audioslave, de groep die ontstond uit de restanten van Rage Against The Machine, werd een tiental dagen geleden de eerste Amerikaanse rockband die mocht optreden op het communistische Cuba. De band kreeg zowel van Fidel Castro als van George Bush het groene licht en liet op het Anti-Imperialistische Plein in Havana duizenden Cubaanse jongeren proeven van hun snoeiharde rock.

Nog een paar andere bands die mochten gaan spelen op ‘verboden plekken’:

Manic Street Preachers werden in 2001 de eerste westerse rockband die in het Cuba van Castro optraden. De Engelse groep speelde in het Karl Marx-theater in Havana voor 5000 mensen, waaronder Castro zelf die op de eerste rij zat. Achteraf hebben de bandleden de Cubaanse leider nog ontmoet, een moment dat de groep als ‘gedenkwaardig’ omschreef.

Het Oostblok en de voormalige Sovjet-Unie stonden lang huiverig tegenover westerse uitspattingen als rock-‘n-roll, maar na ondertekening van de Helsinki-akkoorden in 1975 konden meer westerse groepen op tournee in Oost-Europa. Cliff Richard mocht in 1976 in Moskou optreden en Elton John in 1979. Op de eerste metalband achter het IJzeren Gordijn was het wachten tot 1984, toen Iron Maiden met hun World Slavery Tour naar Polen, Hongarije en Joegoslavië trok (van de tournee werd ook een documentaire gemaakt: Behind The Iron Curtain).

The Scorpions werden in 1988 tijdens hun Savage Amusement-tour de eerste hardrockgroep die in de Sovjet-Unie kon optreden, met tien concerten in Leningrad. Een jaar later, in de zomer van 1989, stonden de Duitsers ook op het Moscow Music Peace Festival, waar onder meer Bon Jovi, Skid Row en Ozzy Osbourne in Gorky Park ruim 250.000 Russische jongeren kennis deden maken met rock-‘n-roll ‘American style’. Twee minder leuke gevolgen van het festival: Klaus Meine haalde er zijn inspiratie voor de Scorpions-hit Wind of Change, en Bon Jovi kreeg dankzij het optreden een platencontract bij staatsbedrijf Melodiya, een privilege dat geen enkele westerse artiest ooit al was gegund.

En Freddie Mercury mocht postuum nog een primeur beleven. Queen werd vorig jaar de eerste westerse rockgroep die van de Iraanse regering een officiële goedkeuring kreeg. westerse muziek wordt streng gecensureerd in het moslimland, maar een Greatest Hits-cd van Queen mag er sinds 2004 vrij verkocht worden. Scaramouch nog aan toe! (S.W.)

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content