Gestrand op Hawaï – Met de beroemdste muiterij uit de filmgeschiedenis begon ook de aftakeling van de man die wel eens de grootste acteur van de twintigste eeuw werd genoemd.

Films: *Extra’s: * (Warner)

Film. ‘Brassen aan lijzijde.’ ‘Bezaanmast naar beneden.’ ‘Hijs de voorzeilen.’ ‘Trek de kluiver strak.’ Voor wie het mocht interesseren, biedt Mutiny on the Bounty ook een snelcursus achttiende-eeuwse zeilvaart op de onstuimige wereldzeeën. Maar het zijn natuurlijk de halve rantsoenen, de zweepslagen en het kielhalen die voor het drama zorgen in dit waargebeurde relaas van de HMS Bounty, de Britse navyklipper die voor een handelsmissie koers zet naar het gebied rondom Tahiti. Tijdens de terugreis slaat de moegetergde bemanning aan het muiten tegen de tirannieke kapitein Bligh (Trevor Howard), waarna de opstandelingen naar het eiland Pitcairn vluchten om er zich over te geven aan de exotische en erotische geneugten van het ongeremde vrouwvolk.

In weerwil van zijn naam maakte Lewis Milestone weinig echte mijlpalen, maar dit klassieke verhaal over een revolte tegen een sadistische dwingeland is zo rijk aan drama, conflicten, wraakroepend onrecht en primitieve emoties, dat je hoe dan ook geboeid blijft kijken naar dit bombastische schouwspel in robuuste jaren 50-stijl (in 1962 viel van de sixties nog niks te bespeuren in Hollywood).

Marlon Brando is nooit een neutrale acteur geweest: of hij is schitterend of hij is erbarmelijk. Maar vooral dan kan je je ogen niet van hem afhouden. Als Fletcher Christian, de eerste officier die na lang aarzelen Bligh van zijn bevel ontheft, paradeert hij als een verwaande dandy door zijn scènes. Wanneer hij lucht moet geven aan zijn tweestrijd steekt hij gewoon zijn onderkin vooruit en begint hij te mompelen. ‘Ik ben aan het einde van mijn creatieve Latijn gekomen’, gaf Brando zelf toe na de allesbehalve rimpelloze shoot. Na ongeveer dertig verschillende scenarioversies, sleepten de opnamen achttien maanden aan en rezen de kosten de pan uit. Milestone noemde Brando ‘een derderangsacteur, een nukkig kind’; de kritiek maakte hem met de grond gelijk. Hoe pijnlijk de filmervaring ook was, op persoonlijk vlak bracht de Bounty hem meer geluk. Brando ontdekte op Hawaï het land zijner dromen, werd verliefd op Tetiaroa, een koraalatol in de Stille Oceaan, dat hij in 1966 kocht. Hij begon ook een relatie met Tarita Teriipaia, het Tahitaanse meisje dat verliefd wordt op Fletcher Christian. Danig onder de indruk van haar ‘Rousseau-achtige onschuld’, nam hij haar mee naar Los Angeles, waar zij ontdekte dat Marlon nog altijd getrouwd was met de Mexicaanse actrice Movita, die bizar genoeg in 1935 dezelfde rol had gespeeld in de originele versie van Mutiny on the Bounty.

Extra’s. Warner, gewoonlijk de kampioen van de historische omkadering van klassiekers, laat hier toch een steek vallen. Oké, deze 2-disc Special Edition pakt wel uit met een nooit in de bioscoop vertoonde proloog en epiloog, maar het extra schijfje wordt vooral volgepropt met docu’s over het bouwen en later restaureren van de Bounty die op eigen kracht naar Hawaï kon zeilen. Over die verdomde driemaster komen we alles te weten, terwijl er over de woelige productieperikelen niks te rapen valt.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content