Zeg me hoe u muziek luistert, en ik zeg u wie u bent. Bent u een Griet, Greet, Gert of Geert?

GRIET – DE ONSTUIMIGE TIENER (V, 17)

STREAMING – SPOTIFY

Spotify heeft twee grote voordelen tegenover de meeste muziekdiensten: een aparte muziekspeler, zodat je niet – weinig praktisch – via een browser moet werken; en een gratis formule met reclameboodschappen. Die laatste ben je nog sneller beu dan die Gillettecommercial op YouTube, dus van zodra je zelf geld verdient, neem je een unlimited- (euro4,99) of premium-abonnement (euro9,99).

– spotify.com –

SPEAKERS – PHILIPS FWP3200D/12

De naam is lang niet het enige dat te belachelijk voor woorden is. De FWP3200D/12 moet een soort draagbare DJ booth voorstellen met ingebouwde speakers, lichten (!) en een aansluiting voor twee iPods of iPhones. Het concept is zo van de pot gerukt dat je er in sommige jeugdhuizen mogelijk nog indruk mee kunt maken.

– philips.be (euro329,99) –

HEADPHONES – URBANEARS PLATTAN

Naar eigen zeggen is Urbanears de uitvinder van de kleurrijke koptelefoon – straf, voor een bedrijf dat pas in 2008 boven de doopvont werd gehouden. Hoe dan ook, de Zweden zorgen voor meer blauw, rood, groen en lila op straat, en de zopas verschenen jeansversie van de Plattan is dead sexy.

– urbanears.com (euro80) –

MP3-SPELER – IPOD SHUFFLE

Ja, de iPod (Shuffle) bestaat nog. Meer zelfs: het is een van de weinige Appleproducten waar nog een beetje kleur in zit. Voor de prijs moet je hem sowieso niet laten liggen, en de batterij gaat 15 uur mee (en daarmee raak je toch al halfweg naar Australië).

– apple.be (euro49) –

BLOG – RCRD LBL

Net iets minder invloedrijk dan toen hij vijf jaar geleden begon met – legaal – gratis downloads de wereld in te sturen, maar RCRD LBL blijft ook vandaag een succesvolle muziekblog (voor liefhebbers van A$AP Rocky, Chromatics en Jamie Jones).

– rcrdlbl.com –

GREET – DE SPORTIEVE TWINTIGER (V, 25)

STREAMING – JUKE

Juke mag dan in handen zijn van de Duitse holding achter Media Markt en Saturn, het meet zich een beduidend vrouwelijker en meer funky imago aan. De jukebox telt zo’n 18 miljoen nummers die je in hoge kwaliteit kunt streamen in Dolby Pulse. Er bestaat een ‘gratis’ versie met reclame, maar je kunt Juke wel een week kosteloos uittesten. Nadien betaal je euro9,99 per maand.

– myjuke.com –

SPEAKERS – SONOS PLAY: 5

Met Sonos krijg je er gelijk meer dan 100.000 radiozenders bij – van de meest avant-gardistische jazz tot de meest foute schlagerboel. Nog handiger: je kunt al die zenders (naast iTunes, Deezer en Spotify) draadloos naar je Sonosspeakers sturen, zonder kwaliteitsverlies. Ook leuk: je kunt de speakers afzonderlijk sturen, zodat in de living AC/DC knalt, en een ander in bad naar Vivaldi luistert.

– sonos.com (euro399) –

HEADPHONE – BOSE SIE2I

Niet de goedkoopste sportoortjes, maar los van het feit dat ze bestand zijn tegen zweet en ander vocht, zorgen ze voor ‘motiverende beats’. Anders gezegd: de diepe, natuurlijk lage tonen worden versterkt, zonder dat je van het omgevingsgeluid wordt afgesloten.

– bosebelgium.be (euro149,5) –

MP3-SPELER – SAMSUNG GALAXY SIII MINI

Voor wie geen aparte mp3-speler wil, maar geen zin heeft om met een smartphone van straks ruim een halve vierkante meter naar muziek te luisteren, is er nu een miniatuurversie van de Galaxy SIII – compacter en lichter dan grote broer, maar ook iets trager.

– samsung.be (euro379) –

BLOG – DISCO NAÏVETÉ

Belgische blog (voor liefhebbers van King Krule, Jessie Ware en Eddi Front) die de muziekredactie van StuBru, maar ook die van The New York Times en The Guardian tot zijn fans mag rekenen. Eindigde derde op de Knack Weekend Blog Awards in de categorie entertainment.

– disconaivete.com –

GERT – DE CREATIEVE DERTIGER (M, 33)

STREAMING – 22TRACKS

Wanneer iemand, op een bepaald moment in zijn leven, beseft dat er belangrijkere zaken zijn dan als eerste obscure tracks van een IJslandse boswachter op Facebook te smijten, schakelt hij over op 22tracks. Het principe is simpel: 22 muziekconnaisseurs (onder wie Lefto, Murdock en Deg) stellen elke week 22 playlists van 22 songs in 22 verschillende genres samen.

– 22tracks.com (gratis) –

SPEAKERS – LIBRATONE LOUNGE AIRPLAY

De natte droom van iedereen die strak design en superieur geluid graag uit dezelfde verpakking haalt. De één meter lange speaker is opgetrokken uit hout en kasjmier, en zorgt door zijn bijzondere constructie voor een geluidsbeleving van 360 graden.

– libratone.com (euro1199) –

HEADPHONE – PIONEER SE-MJ751

Pioneer heeft een uitstekende reputatie op het vlak van koptelefoons en deze Bass Head heeft bovendien het voordeel dat je de bassen ín de schelpen kan aanpassen. Het design is ook niet slecht en hij zit als gegoten.

– pioneer.eu (euro89) –

MP3 – IPHONE 5

Toegegeven, er zijn intussen smartphones die even goed presteren als de iPhone 5 (en ook gewoon even duur zijn), maar geef het nog enkele jaren voor trendjunkies alleen nog maar overwegen om die langer dan twee seconden te aanschouwen. Bovendien blijft iTunes veruit de handigste mediaspeler.

– apple.be (euro 699) –

BLOG – LAID BACK

Meer radio dan blog, maar het is de combinatie van de twee die van het Belgische Laid Back een internationaal gerenommeerde speler maakt. Voor wie houdt van toonaangevend artwork, en uiteraard dito songs en mixtapes van onder meer DJ Grazzhoppa, Miles Davis en Talib Kweli & Madlib.

– laid-back.be –

GEERT – DE SERIEUZE VEERTIGER (M, 45)

STREAMING – DEEZER

De no-nonsense Franse tegenhanger van Spotify dwong met meer dan twintig miljoen songs en dertigduizend radiostations het voorbije jaar al deals af met onder meer Gent Jazz, de Lokerse Feesten en Dour. Voor 4,99 euro per maand kun je op je computer luisteren naar wat je maar wilt, voor 5 euro meer kun je al die nummers ook in je smartphone of tablet tanken.

– deezer.com –

SPEAKERS – BOSE SOUNDDOCK 10

Zonder meer een van de meest hoogstaande docks voor iPhone en iPod waarmee je – wireless uiteraard – ook makkelijk online muziekdiensten als Spotify en Deezer kan streamen.

– bosebelgium.be (euro599,95) –

HEADPHONES – BOWERS & WILKINS P5

Als je het niet doet voor het Nieuw-Zeelandse schaapsleer van de oorkussens of voor het belachelijk knap design, doe het dan voor het feit dat er een ingebouwde micro in de koptelefoon zit, zodat je in een handomdraai van iPod naar iPhone overschakelt. Oh, en het geluid is natuurlijk subliem.

– bowers-wilkins.eu (euro299,95) –

MP3 – IPAD MINI

Vanzelfsprekend is de iPad Mini er niet gekomen om naar muziek te luisteren. Maar met zijn 16 tot 64 gigabyte is hij niettemin uitermate geschikt om – naast films en boeken – je volledige platencollectie op te parkeren. Of toch zeker een aanzienlijk deel ervan. Ook de lange batterijduur van het toestel is mooi meegenomen.

– apple.be (euro329) –

BLOG – PITCHFORK

Wie na zijn veertigste nog mee hoopt te zijn, staat elke dag op met Pitchfork, zowat de meest gevreesde en alleen al daarom invloedrijkste muzieksite op aarde. Iedereen van Björk tot Hudson Mohawke passeert er om nieuwe songs de wereld in te sturen, allen hopen ze dat de criticus van dienst die nacht minstens 7,3 uur geslapen heeft.

– pitchfork.com –

DOOR BEN VAN ALBOOM – ILLUSTRATIES PIETER DE POORTERE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content