HET BOS DOOR DE BOMEN. NA DE MP3-SPELERS IS HET DE BEURT AAN DE MULTIMEDIASPELERS OM STORMENDERHAND DE MARKT TE VEROVEREN.

www.samsung.be

www.packardbell.be

www.creative.com

www.epson.be

Multimediaspelers in alle maten

Als je bij de grote variatie van MP3-spelers al het bos door de bomen niet meer zag, dan is de kans groot dat je helemaal verloren loopt nu ook nog eens tal van multimediaspelers op de markt gegooid worden. Enkele bedrijven pionierden al een tijdje geleden met multimediaspelers, maar de echte stortvloed van producten is nu pas op gang gekomen. Nog meer dan bij MP3-spelers is er een enorme variatie in formaten, opslagcapaciteit, schermen en – uiteraard – prijzen.

Wil je een compacte speler die niet veel opslagruimte hoeft te hebben en vooral muziek moet kunnen afspelen, dan is de YP-T8 van Samsung een aanrader. Met een opslagcapaciteit van 1 gigabyte en een schermpje van 1,8 inch is dit in eerste instantie een MP3-speler waarop je ook een foto of videofragment kan bekijken.

Een trapje hoger op de ladder staan de hardeschijfspelers die door hun compacte vorm vooral nog MP3-spelers zijn, maar toch al wat meer in hun mars hebben. De jongste versie van de iPod met harde schijf, ook wel ‘iPod Video’ genoemd, is daar een voorbeeld van. Packard Bell biedt hier met zijn Vibe-toestellen interessante alternatieven. De Vibe 500 heeft 20 of 30 gigabyte onder de motorkap. Met ondersteuning van muziekformaten als MP3, WMA en WAV zit deze speler wel goed. Voor video blijven de mogelijkheden beperkt tot AVI, MOV en M-Jpeg, en voor foto’s tot Jpeg. Met een schermpje van 1,8 inch blijft dit toch vooral een muziekspeler. Wie echt volop van foto’s of video wil genieten, moet het zoeken bij de volwaardige multimediaspelers. De Zen Vision van Creative bijvoorbeeld is enorm veelzijdig. Het scherm is met 3,7 inches vrij groot en heeft een goede resolutie. In de speler zit een harde schijf van 30 gigabyte, genoeg om duizenden muzieknummers, duizenden foto’s én uren video tegelijk op te slaan. Heel leuk aan deze speler is dat hij voor muziek en vooral voor video verscheidene formaten ondersteunt, onder meer MP3, WMA en WAV voor muziek, en AVI, MPEG (1 tot 4), WMV én DivX voor video. Met de bijgeleverde kabel kan je het toestel op een tv of projector aansluiten.

Als je vooral een speler wil om foto’s te bekijken, dan is de Epson P-2000 absoluut de beste keuze. Het 3,8 inch PhotoFine TFT-scherm is het beste dat je op dit soort spelers kan vinden: het toont foto’s met een ongelooflijke scherpte en kleurenrijkdom. Dat Epson vooral op fotografen mikt, merk je aan de ingebouwde sleuven voor SD- én Compact Flash-geheugenkaarten. Je kan dus meteen foto’s van zo’n kaartje kopiëren naar de 40 gigabyte grote schijf van de P-2000. De nieuwe P-4000 heeft zelfs een harde schijf van maar liefst 80 gigabyte. Ruim genoeg voor duizenden foto’s aan de hoogste resolutie, en dan hou je nog plaats over om er flink wat muziek en video op te gooien. Ook die speelt de P-2000 aan een heel goede kwaliteit af, maar het is jammer dat de speler slechts enkele formaten ondersteunt: MP3 en ACC voor muziek, en Motion Jpeg en MPEG4 voor video.

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content