MOORDMUZIEK

20.10 – CANVAS

In Moordmuziek, een reportage over heavy metal en death metal – om even te veralgemenen: muziek waarbij de gitaarversterker altijd op 11 staat en zingen neerkomt op brullen – bekijkt TerZake Zomer de risico’s van het genre, dat vaak wordt vereenzelvigd met satanisme en occult geweld. Een vader vertelt het noodlottige verhaal van zijn zoon en diens vriendinnetje, beiden ritueel vermoord, vermoedelijk door andere leden van hun muziekgroep Beasts of Satan . En zij zijn zeker niet de enige slachtoffers van deze ‘moordmuziek’:

In de jaren 90 is Scandinavië de place to be, en to die. Mayhem, de Noorse grondlegger van het toenmalige metalcircuit, verliest zijn frontman Dead what’s in a name – door zelfmoord. Een ander groepslid, Euronymos, vindt het dode, met messen bewerkte lichaam en neemt er foto’s van: het zou maar eens van pas kunnen komen voor een albumhoes.

Euronymos legt op zijn beurt in 1993 het loodje als hij met 23 messteken wordt vermoord door Varg Vikernes. De zanger van Burzum is ook een pleitbezorger van neonazi-ideologieën en heidense rituelen, en steekt al eens een kerk in brand.

Faust, drummer van Emperor, had een jaar eerder iets meer armbewegingen nodig – 37 om precies te zijn – om een homoseksuele man die hem in een park benaderde, af te maken.

Onder de naam National Socialist Black Metal vormt zich een hele stroming extreme metalbands met fout gedachtegoed, ook buiten Scandinavië. In Duitsland vermoorden en begraven twee minderjarige leden van Absurd een vervelende medeleerling. Met foto’s van het graf bekennen ze de moord zelfs op een albumhoes. In Zweden doet de band Nefandus van zich spreken door twee Afrikaanse migranten te liquideren.

Ook ‘gewone’ mensen laten zich blijkbaar inspireren door hun Metal-idolen. In 2003 bezwijkt een Italiaanse kloosterzuster aan de messteken van drie minderjarige meisjes met satanische motieven. In hun kamers vindt de politie veel metal-platen, onder meer van Burzum. U zocht nog een reden om die voor uw goede rapport gekregen cd van Lordi in de vuilnisbak te gooien?

Gangster van 18 Reportage over ’18’ (‘diez y ocho’), een van de meest beruchte jeugdbendes van het Midden-Amerikaanse San Salvador. Het leven van de leden – die zelden ouder worden dan 30 – bestaat uit illegale handel, afpersing en gewelddadige confrontaties met rivaliserende bendes (21.05 – één) l Los Amantes Del Círculo Polar HH Julio Medem, SP-FR 1998. De meest publieksvriendelijke film van Bask Medem, regisseur van visueel verrassende puzzels als La ardilla roja en Lucia y el sexo. In dit surreële romantische drama dat barst van de visuele ideeën neemt hij ons mee op sleeptouw naar het koude noorden voor een metafysisch liefdessprookje over het lot dat begint bij twee kinderen. De soundtrack is van Almodóvar-huiscomponist Alberto Iglesias. (20.10 – Ned 3) l Selon Matthieu HH Xavier Beauvois, FR 2000. Een sfeervol realisme gecombineerd met een sociale relevantie: dat is het gesmaakte recept van Beauvois (Nord, Le petit lieutenant). De klassenstrijd kleurt dit in Normandië gesitueerd donker romantisch drama met een intense Benoît Magimel, die zich wil wreken nadat zijn vader ontslagen wordt. De vrouw (Nathalie Baye) van de fabrieksbaas moet zijn slachtoffer worden, maar liefde staat hem in de weg (20.40 – La Deux).

(J.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content