23.10 – Canvas

Canvas heeft blijkbaar de kast met klassieke televisie opengetrokken. Sinds enkele weken loopt op vrijdagavond Fawlty Towers, de legendarische sitcom rond hoteleigenaar Basil Fawlty, en binnenkort wordt Twin Peaks van David Lynch uitgezonden. Vanavond gaat dan weer Monty Python’s Flying Circus van start, de klassieke Britse sketchshow uit eind jaren 60, gemaakt door ‘de Beatles van de comedy’. Een inleiding.

De naam van het programma is een samenloop van omstandigheden. De BBC wou er absoluut het woord ‘circus’ in, omdat de zes leden zo genoemd werden in de wandelgangen van de omroep. John Cleese en co voegden er ‘flying’ aan toe, zodat het minder als een echt circus klonk. De naam Monty Python werd gekozen omdat die als een slechte manager klonk.

Andere mogelijke titels waren onder meer Owl-Stretching Time, Sex And Violence, A Horse, a Bucket and a Spoon en It’s… , naar de man die bij het begin uit de zee komt gestrompeld.

De titelmuziek, The Liberty Bell van de Amerikaanse componist John Philip Sousa, werd gekozen door animator Terry Gilliam (ook een Amerikaan), enerzijds omdat die rechtenvrij was en anderzijds omdat ze niets te maken had met de rest van de show.

De eerste aflevering kwam op 5 oktober 1969 op het scherm, op een moment waar de week voordien een religieus programma was uitgezonden. Monty Python’s Flying Circus had de modale tv-kijker wellicht sowieso voor een raadsel gesteld, dankzij de vele sketches die nergens toe leiden en de absurde collages van Gilliam. De slagzin van de show, And Now For Something Completely Different, kwam echter niet uit de lucht vallen: die werd voordien al gebruikt door nieuwslezers van de BBC.

Uiteindelijk werden er 45 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste zes – omdat John Cleese opgestapt was – onder de titel Monty Python.

Een van de vele beroemde sketches uit de reeks is de ‘All-England Summarize Proust Competition’, waarin kandidaten moeten proberen A la recherche du temps perdu samen te vatten. Als een van de deelnemers naar zijn hobby’s gevraagd wordt, antwoordt hij: ‘Golf, strangl- ing small animals and masturbation.’ De derde hobby werd op vraag van de BBC-bazen voor uitzending weggeknipt, al bleef de lachbui van het publiek wél in de show. Tijdens de vergaderingen met de BBC-top over het onderwerp zei Eric Idle aan zijn baas: ‘Iedereen masturbeert toch. U niet, sir?’ Hij kreeg geen antwoord.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content