Monstermannen
Met The Venerable W. zet Barbet Schroeder (Reversal of Fortune, Single White Female) een punt achter zijn ’trilogie van het kwaad’. De cineast komt bij Bozar vertellen waarom zijn portretten van allerminst fijn volk als Ashin Wirathu, Idi Amin en Jacques Vergès broodnodig zijn.
L’avocat de la terreur (2007)
Zondag 17/6, 17 uur
Wie de Frans-Algerijnse advocaat Jacques Vergès
Status in 2013 gestorven aan een hartstilstand
Reputatie Juristen die massamoordenaars verdedigen: wat drijft hen? En ook, wie zijn ze? Voor u nu ‘Sven Mary’ brult: de reputatie van Jacques Vergès was nog indrukwekkender. Vergès begon na WO II terroristen uit de Franse kolonies te verdedigen. Met een van hen, Djamila Bouhired, zou hij tot zijn dood getrouwd zijn. Nog in zijn Rolodex: de nummers van huurmoordenaar Ilich Ramirez Sanchez – beter bekend als Carlos – en monsters als nazibeul Klaus Barbie en Rode Khmer-leider Khieu Samphan, de voorganger van Pol Pot. Schroeder toont hoe Vergès het onderste uit de kan haalde om een milde straf voor zijn cliënten te verkrijgen.
The Venerable W. (2017)
Maandag 18/6, 20 uur
Wie de Myanmarese haatmonnik Ashin Wirathu
Status levend en wel
Reputatie De spirituele leider van de boeddhistische beweging 969 is de tegenpool van de dalai lama: via sociale media lanceert hij haatspeeches tegen de moslims in zijn land, met name tegen de Rohingya, waarvan er in Myanmar zo’n achthonderdduizend zijn. Of waren, want velen van hen gingen in 2017 op de vlucht toen ook regeringsleider Aung San Suu Kyi – in 1991 nog winnares van de Nobelprijs voor de Vrede! – zich achter Wirathu schaarde en zelfs etnische zuiveringen ondersteunde. Schroeder probeert uit te vissen waar Waritha’s haat vandaan komt.
General Idi Amin Dada: A Self Portrait (1974)
Dinsdag 19/6, 20 uur
Wie president van Uganda tussen 1971 en 1979
Status overleden in 2003
Reputatie Naast een naïeve man met kinderlijke gedachten was Idi Amin een slinkse dictator die tijdens zijn bewind een genocide aanrichtte onder zijn volk. De ‘slachter van Afrika’ liet liefst driehonderdduizend landgenoten liquideren. IJdel was hij ook, en daarom laat Schroeder hem in deze docu de hele tijd over zichzelf vertellen. Het resultaat is even vaak amusant als schokkend. De docu wordt gevolgd door een gesprek met de regisseur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier