Mona Haydar

Leeftijd 31

Locatie New York

Instagram @themostmona

In het kort Maakt activistische hiphop. Rapt over hijabs, religie en gender.

In het lang Dichter, activist, influencer, theoloog, kunstenaar, rapper: Mona Haydar laat zich niet zomaar in een vakje stoppen. De Amerikaanse met Syrische roots werd geboren in Saoedi-Arabië, groeide op in Flint, Michigan en woont intussen met man en twee kinderen in New York. De vooroordelen en het racisme waarmee ze op jonge leeftijd te maken kreeg, wakkerden al snel haar politieke bewustzijn en haar creativiteit aan. Op haar veertiende begon ze Arabische poëzie voor te dragen tijdens open mics. In 2015 haalde ze de pers met haar Ask a Muslim-actie, waarbij ze samen met haar man de straat op trok met gratis koffie en donuts in de hoop een open gesprek aan te gaan met passanten. Intussen verspreidt ze haar boodschap het liefst via catchy, empowering en intersectionele hiphop.

Met succes: sinds ze in 2017 haar debuutsong Wrap My Hijab op de wereld losliet, is ze uitgegroeid tot een fenomeen. De videoclip bij dat nummer, waarin een hoogzwangere Haydar samen met andere gesluierde vrouwen enkele hardnekkige clichés onderuithaalt, werd bijna zeven miljoen keer bekeken. Een jaar later volgde de ep Barbarian, een verzameling songs over culturele toe-eigening, religie, gender, racisme, mentale gezondheid en Donald Trump. ‘See me on your TV as a terrorist / All I wanna do is have some fun by the beach, man / But here come ICE and that travel ban’, rapt ze in American. Momenteel werkt ze volop aan haar debuutalbum en afgaand op haar nieuwste single Good Body, een ode aan zelfliefde, heeft de rapper allesbehalve ingeboet aan scherpzinnigheid.

Een willekeurige quote ‘Ik ben niet opgegroeid met Arabische muziek. Ik groeide op in Flint, waar je muziek uit voorbijrijdende auto’s hoorde en je gewoon luisterde naar Lauryn Hill, Erykah Badu en eender wat er op de radio kwam.’

Te zien op 8/3 in de Botanique, Brussel tijdens het festival La Belle Hip Hop.

CHECK Mona Haydar en ander nieuw talent op de Spotify-playlist

SIGNALEMENT X KNACK FOCUS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content