WINDOWS WORDT MOBIEL. DE AMERIKAANSE COMPUTERGIGANT BREEKT BINNEN OP DE MARKT VAN DE SLIMME GSM.

WWW.MOBISTAR.BE

Mobistar SPV

Met de Mobistar SPV E200 komt in ons land eindelijk ook de eerste smartphone op basis van software van Microsoft op de markt. Na de persoonlijke computers en zakcomputers wil de Amerikaanse gigant ook de slimme gsm domineren. De SPV E200 is dichte familie van de Qtek-toestellen die onder meer door Proximus verkocht worden. De SPV is het eerste toestel in België dat op MS Mobile 2003 draait. Microsoft heeft er alles aan gedaan om het Windows-gevoel ook in gsm-toestellen te steken. Tot wanhoop de Microsoft-haters wellicht, maar de doorsneegebruiker kan zo wel sneller met het toestel overweg: de Start-knop heet hier Begin, en als je daarop klikt, krijg je een Windows-achtige lijst met programma’s. Het icoontje voor de browser is hetzelfde als dat van Internet Explorer, en de MSN Messenger-software lijkt als twee druppels op zijn grote broer voor pc. Helaas zijn ook enkele negatieve punten van Microsoft overgenomen: het besturingssysteem stelt blijkbaar nogal hoge eisen aan de software, want soms reageert het toestel traag. En ons testtoestel liep zelfs af en toe vast.

Wat grootte en gewicht betreft, blijft de SPV heel dicht bij een middelgrote gsm, terwijl het toch een goed scherm en veel mogelijkheden biedt. Niet voor niets staan de letters SPV voor Sound, Picture & Video. Het is een echt multimediatoestel, waarmee je muziek kan beluisteren en foto’s en korte videofragmenten kan opnemen en bekijken.

Om de aankoop tegenover de baas thuis en op het werk te verantwoorden, kan je altijd aanvoeren dat synchroniseren van agenda-, contact- en andere gegevens met je hoofdcomputer zonder probleem verloopt. Ook e-mail binnenhalen van je normale abonnement is totaal geen probleem. Met de browser kan je zelfs de meeste sites redelijk goed bekijken.

Mobistar heeft een speciale Smartphone-portaalsite opgezet met een aanbod dat specifiek is afgestemd op dit toestel. Naast nieuws- en weerberichten vind je er spelletjes en een routeplanner, je kunt via camera’s enkele drukke kruispunten in Brussel in het oog houden, enzovoort. Mobistar gaat hiermee rechtstreeks de concurrentie aan met i-Mode van Base. Die heeft voorlopig nog wel een iets groter aanbod, maar dat van Mobistar mag er ook wel wezen. Als je alle mogelijkheden van de SPV, en zeker de e-mail en de webpagina’s, wilt gebruiken, dan neem je wel beter een GPRS-abonnement bij Mobistar.

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content