TELEGELEID DE STAD DOOR.De nieuwste navigatiesystemen gebruiken de gsm als drager: compact en handig. Wij testen de belangrijkste oplossingen voor smartphones.
www.route66.nl
www.tomtom.be
www.navicore.fi
www.navigon.be
Mobiele navigatiesystemen
Sinds de doorbraak van de navigatiesystemen lijken wegenkaarten en stadsplannen tot een voltooid verleden tijd te gaan behoren – een zegen, voor wie die dingen na gebruik nooit terug in de plooi kon krijgen. De draagbare systemen op PDA (Personal Digital Assistent, zoals IPAQ) of alles-in-één toestellen (bijvoorbeeld Tom Tom Go) zijn momenteel de meest populaire navigatiesystemen. Lang zal dat wellicht niet meer duren, want de navigatiesystemen op gsm zijn aan een opmars begonnen. De meerwaarde ervan is vrij duidelijk: ze leiden je ook verder de stad door, eens je je wagen geparkeerd hebt en je te voet verder moet – en dat met één en hetzelfde, compacte, makkelijk draagbare toestel.
Voorlopig kunnen alleen de smartphones of slimme telefoons tot een mobiel navigatiesysteem omgebouwd worden. Bij de meeste van die toestellen moet je wel nog een aparte gps-muis (Global Positioning System) meenemen om de satellietsignalen te kunnen opvangen, maar er komen ook langzaam gsm-toestellen op de markt waar al een gps ingebouwd zit. Er zijn wel nog andere struikelblokken. Zo moet het toestel het juiste besturingssysteem gebruiken, en moet er een geheugenkaartje in passen om de software en de kaarten te installeren. We hebben de vier belangrijkste navigatieoplossingen voor smartphones uitgetest. Voor 90 procent doen ze het werk eigenlijk even goed als hun grotere broers op een zakcomputer of alles-in-één systeem. De kwaliteit van de gebruikservaring hangt dan ook sterk af van je smartphone, en met name de grootte en kwaliteit van zijn scherm en de kwaliteit van de ingebouwde luidspreker.
Route 66 Mobile 7 ***
+ adressen invoeren is heel makkelijk: enkel een deel van een straat en enkele letters van de gemeente invoeren + goede navigatie + goede en compacte gps-muis + compleet pakket: ook telefoonhouder + verkeersinfo zonder abonnementskost (wel gprs-kost: general packet radio services) – menu’s en bediening zijn niet heel intuïtief – alleen geschikt voor Nokia Series 60 toestellen +- 99 euro voor alleen de software is goedkoop, en 299 euro met gps én telefoonhouder is interessant, maar 199 euro extra voor heel Europa is duur
TomTom Mobile 5 ***
+ bediening via eenvoudige menu’s en iconen + heel goede begeleiding en duidelijke kaarten + bestaat voor zowel toestellen met Symbian (Series 60, 80 en 90) als met Windows Mobile + vrij compacte en goede gps-muis – geen telefoonhouder ingesloten – duur abonnement nodig voor verkeersinfo, en geen info voor België – voor niet doorgewinterde gebruiker nogal veel menu’s en instellingen +- voor 299 euro had er een telefoonhouder bij gemogen, 149 euro extra voor heel Europa is een redelijke prijs.
Navicore Personal ****
+ duidelijke navigatie + goede gps-muis + leuke extra functies zoals je positie doorsturen of zien waar vrienden met een Navicore-systeem zitten + 299 euro is niet te veel omdat er een grote geheugenkaart (256 MB) bij zit + gratis verkeersinfo (alleen gprs-verbinding betalen) – geen telefoonhouder ingesloten – ingeven bestemming zou intuïtiever mogen – soms onnodige aanwijzingen die misleidend zijn +- alleen voor Nokia Series 60, 80 en Symbian UIQ
Navigon **
+ eenvoudige modus en meer geavanceerde modus + kan je verwittigen als je te snel rijdt + je kan extra kaarten aankopen en die verbinden met de kaart die je al hebt + gratis verkeersinfo (met TMC module) – niet echt intuïtieve menu’s en instellingen – groot uitgevallen gps-muis – alleen voor toestellen met Windows Mobile +- heb je al een Bluetooth gps-muis, dan ben je met 129 euro voor de software heel goedkoop gesteld. 477 euro voor het totale pakket met TMC module voor verkeersinfo en gps is duur.
Bruno Koninckx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier