MISS BELGIË

Zondag 9/1, 20.45 – VijfTVIn deze tijden van landelijke verdeeldheid is het aan de brave burgers om die politici in Brussel even te laten weten dat zij wel iets kunnen beslissen – en hoe beter dan met de verkiezing van Miss België 2011. VIJFtv helpt graag een handje, puur uit menslievendheid ongetwijfeld, en zendt de show live uit. Die show staat net zoals de voorbije jaren onder de immer stralende, maar voor de gelegenheid ook streng toeziende ogen van oppermiss Véronique De Kock.

We hebben het even nagekeken: Miss België wordt al georganiseerd sinds 1929. Mogen we dit jaar grote vernieuwingen verwachten?

Véronique De Kock: Goh, het format is natuurlijk niet noemenswaardig gewijzigd. Dit jaar hebben we wel voor het eerst minder finalisten – zestien om precies te zijn – die zich in korte dagelijkse filmpjes op VIJFtv al even mogen voorstellen. Zo leer je hen toch wat grondiger kennen en kunnen de kijkers op basis daarvan hun favoriete kandidate kiezen.

Intussen is het al zestien jaar geleden dat je zelf het kroontje opgezet kreeg. Is er sindsdien veel veranderd?

De Kock: Vooral in de perceptie dan. Mensen beseffen de laatste jaren dat het verder gaat dan ‘Sois belle et tais-toi’, maar eigenlijk gold dat toen ook al. En verder merk ik toch dat het voor de meisjes, net zoals voor mij toen, vooral een ongelofelijke ervaring is. Als organisatrice van Miss Antwerpen volg ik sommige deelneemsters van in het begin en dan zie je hoe hun onzekerheid gaandeweg afneemt. Ze bloeien echt open.

Wat is voor jou dan de ideale Miss België?

De Kock: Hmm, ik vind het moeilijk daar een omschrijving van te geven. Als Miss België ergens binnenkomt, gelijk waar, denk je: ‘Wauw, die heeft hét!’ Dat heeft dan zeker niet enkel met uiterlijk te maken. Als er niets in dat mooie hoofdje zit, valt ze al gauw door de mand. Ze moet met iederéén kunnen babbelen, zowel met de koning als met een arbeider. Sociaal zijn is het allerbelangrijkste.

En vind je het dan erg belangrijk dat die uitverkoren schoonheid dat in het Nederlands en het Frans kan?

De Kock: Voor mij was dat geen probleem, want ik ben tweetalig opgevoed. Steeds weer blijkt dat voor heel wat meisjes echter niet zo evident. En terwijl ik dat vroeger een absolute must vond, ben ik daar wat milder in geworden.

Hopen jullie in deze moeilijke periode de verschillende landshelften wat dichter bij elkaar te brengen?

De Kock: (Lacht) Het zou mooi zijn, maar ik denk niet dat de verkiezing van Miss België op dat vlak echt iets bijbrengt. Je moet daar realistisch in zijn: het is een missverkiezing.

Wel met het gebruikelijke badpakkendefilé hopelijk?

De Kock: Absoluut. In een goede choreografie is dat toch mooi? Het is niet alsof de kandidaat-missen daar in kanten lingerie of string moeten paraderen. Trouwens, op het strand loopt iederéén in bikini. Wat je verder van de show mag verwachten: veel glitter en glamour, dat spreekt voor zich. Plus: optredens van twee grote internationale artiesten, en spannende vragenrondes natuurlijk.

Tot slot: hoe zit het eigenlijk met de vloek op de liefdesrelaties van Miss België?

De Kock: Dat is zo’n cliché! Volgens mij heeft dat meer met de leeftijd dan met het miss-zijn te maken – of ken jij veel achttienjarigen die lang bij hetzelfde lief blijven? Als ik de toekomstige miss één goede raad mag geven: blijf met je voeten op de grond. Het is heel verleidelijk om te beginnen zweven, omdat je als Miss België plots heel veel aandacht krijgt. In het verleden is er al wel eens een meisje in die val getrapt, en néén, ik noem geen namen. (Lacht)

BARBARA DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content