Geboren in 1972 in Chipping Norton, een klein stadje in Groot-Brittannië tussen Londen en Birmingham. Verhuisde als kind met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Zijn vader is zwart en zijn moeder blank, maar dat is nog niet alles: via zijn vader kreeg hij Afrikaans, Jamaicaans, Engels, Duits en indiaans bloed mee, zijn moeders stamboom bevat Russen, Fransen, Nederlanders, Syriërs en Libanezen.

Studeerde Engelse literatuur aan Princeton, een van de universiteiten van de zogenaamde ‘Ivy League’, een verzameling van acht prestigieuze onderwijsinstellingen in het Noordoosten van de VS.

Zong tijdens zijn studies in The Princeton Tigertones, de a-capellagroep van de universiteit die in 1946 werd opgericht en sindsdien bijna 30 platen heeft uitgebracht. Elke zomer toerde hij door Europa.

Werkte nadat hij afgestudeerd was als assistent bij een filmstudio en als verkoper in een boekenwinkel, tot hij besloot om zijn jeugdliefde – acteren – toch weer op te nemen.

Debuteerde met enkele kleine rolletjes in tv-series als Buffy The Vampire Slayer, ER en Popular. Speelde ook mee in de film The Human Stain, waarin hij de jongere versie van het personage van Anthony Hopkins vertolkte.

Stond naast Mariah Carey in de video-clips voor It’s Like That en We Belong Together, twee ‘prestaties’ die hem naar eigen zeggen ‘meer aandacht hebben opgeleverd dan al de andere dingen die ik voor Prison Break heb gedaan samengeteld’.

Zeer kieskeurig in zijn rollen. ‘Op mijn cv staan misschien vijftien acteerjobs’, zei hij ooit. ‘Maar ik ben wel al naar zowat 500 audities geweest. Ik heb dus veel meer ‘nee’ dan ‘ja’ gehoord. Op de duur dacht ik: als ik op voorhand al voor mezelf uitmaak dat ik niet wil, dan komt de teleurstelling minder hard aan. En als ik de rol wél krijg, is dat de kers op de taart.’

Kers op de taart voor Miller werd de rol van Michael Scofield in Prison Break, een rol waarvoor hij pas op het laatste moment werd opgeroepen. Het gevangenisdrama ging eind 2005 in de VS van start en werd een succes. Miller kreeg voor zijn vertolking een nominatie op de Golden Globes.

Millers toekomstplannen zijn eenvoudig: de hoofdrol spelen in Prison Break zolang de reeks nog meegaat en beter worden als acteur ‘zodat ik in de toekomst gevraagd word in plaats van auditie te moeten doen’.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content