MILES AWAY

© © TITUS SIMOENS

Maandag 7/11, 22.40 – Acht

Zouden er nog cowboys bestaan, vroegen Bram Mervillie, Daniel Dumitrescu en Titus Simoens zich af. En dus zamelden de drie schoolkameraden geld in voor een rondrit in het wilde Westen, met als resultaat de docu Miles Away. ‘Daniel heeft voor een uitwisseling in Idaho gewoond en zag hoe kinderen van cowboys daar nog te paard naar school komen’, zegt Titus. ‘Omdat hij nu journalistiek studeert, Bram een cameraopleiding doet en ik fotografie volg, besloten we daarover iets te maken.’

Dwepen met cowboys: is dat niet meer iets voor jullie grootvaders?

TITUS SIMOENS: Net daarom fascineert het ons: het lijkt niet meer van deze tijd. We hadden ons voorgenomen om de docu op te bouwen aan de hand van een zoektocht die ons van New York over Nashville en Las Vegas tot Idaho zou leiden. Maar we zijn twee jonge cowboys op het spoor gekomen – Gene en Josh – die zo’n indruk op ons hebben gemaakt dat ze het onderwerp van onze film zijn geworden. Ze leven in het midden van de wildernis, zonder communicatiemiddelen, en hebben alleen elkaar. De komst van drie strangers was voor hen een aangename afwisseling en zo hebben we het op een akkoordje gegooid: wij mochten hen filmen als wij voor het bier zorgden, Josh en Gene voorzagen onderdak en paarden.

Paarden?

SIMOENS: Ja, hen met de wagen volgen was onbegonnen werk, daarvoor is de omgeving te onherbergzaam. In allerijl hebben we dus nog leren paardrijden.

Zijn de woorden ‘Brokeback’ en ‘Mountain’ op hun plaats?

SIMOENS: Wel, het leven is hard, ze zijn op elkaar aangewezen en zijn weinig spraakzaam – dus ja. Cowboys zijn heel zorgzaam, zowel voor het vee als voor elkaar. Ze kunnen moeilijk anders: als er iets gebeurt, mijlenver van de beschaving, kunnen ze enkel op elkaar rekenen. Je ziet dat er tussen de cowboys een diepe vriendschap en zelfs liefde bestaat, al kun je bij Josh en Gene absoluut niet van een homoseksuele relatie spreken.

Waarom kiezen ze ervoor om een job als cowboy te blijven uitoefenen?

SIMOENS: Ze zijn ermee opgegroeid. Bij het begin zegt Josh dat hij aan stoppen denkt, waarop Gene reageert: ‘Je kunt niet anders,

je bent en blijft cowboy tot je dood.’

Hebben jullie nog wilde plannen?

SIMOENS: Toch wel, we willen gaan filmen op een visserseiland in de Donaudelta in Roemenië, aangezien Daniël van Roemeense origine is. Al gaan we ons deze keer grondiger voorbereiden, dat hebben we bij Miles Away wel geleerd.

INFO: WWW.MILESAWAY.BE

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content