(H.V.G.)

Na twee seizoenen van Mijn Moeder, de interviewreeks met bekend volk en hun moeder, komt Canvas vanaf nu met het logische vervolg: Mijn Vader. Presentatrice is opnieuw Phara de Aguirre. ‘Het is niet dat de moeders op waren, maar sommige mensen leken ons interessanter om te interviewen aan de zijde van hun vader’, zegt ze. ‘Omdat die meer invloed hebben gehad? Niet per se. Het is gewoon een ander verhaal, een andere relatie. Trouwens, er is niet één zaligmakend model van vaderschap. Vaders heb je in soorten, dat hopen we ook te kunnen laten zien. Waar we deze keer vanaf gestapt zijn, is dat enkel de zoon of dochter bekend zijn: deze keer kan het ook om bekende vaders gaan, zoals Jean-Luc Dehaene.’

Zo kennen wij onze Daan niet’, zegt vader Stuyven over zijn rockende zoon. Het is net die andere Daan die jullie willen zien, niet?

Phara De Aguirre: Klopt, zet iemand naast zijn vader of moeder en er gebeurt iets. In onze talkshow (Phara; nvdr. ) zat Bart De Wever onlangs naast zijn broer Bruno en ook bij hem had dat effect. Zeggen dat ze iemand anders worden, is overdreven. Maar ze worden kwetsbaarder, wat regelmatig een ontroerend gesprek oplevert.

Was dat ook het geval in de tweede aflevering, met Abou Jahjah en zijn vader? Een Libanese professor wiens zoon bij ons nog net niet als terrorist wordt beschouwd?

De Aguirre: Voor zijn vader is Dyab allesbehalve een terrorist. Hij is wel een lastige puber geweest, dat geven vader en zoon toe. Door het gesprek werd vooral duidelijk dat Jahjah de intelligentie van z’n vader heeft, samen met de felheid van z’n moeder. Achteraf gezien hadden we ze alle drie moeten interviewen. Misschien een idee voor de toekomst: Mijn Ouders.

Onder de vaders bevindt zich ook Wilfried Martens. Alwéér Wilfried Martens?

De Aguirre: Ik weet het, toen we hem vroegen, wisten we nog niet dat hij zo veel interviews zou geven. Toch raad ik aan om te kijken, want we ontdekken een andere kant van Wilfried Martens. Ja, nog één. Het valt inderdaad op dat hij zichzelf de laatste tijd opvallend blootgeeft, we hebben met onze vraag ook niet lang moeten aandringen. Maar ons interview met zijn dochter Anne is een pijnlijk mooi portret geworden. Er is in het verleden een en ander misgelopen, maar vader en dochter hebben de draad weer opgenomen, juist dankzij de politiek. Anne zit in de gemeenteraad in Gent.

Ben je blij dat je presentatrice bent en niet gevraagd kan worden om zelf met je vader geïnterviewd te worden?

De Aguirre: Dat is iets wat ik inderdaad nooit zou doen. De band met mijn vader is niet bijzonder goed, en dat is ook het enige wat ik er ooit over wil zeggen. Diezelfde houding neem ik overigens aan tegenover mensen die we voor een interview vragen. Willen ze niet, dan respecteer ik dat. Vincent Kompany had aanvankelijk toegezegd, maar het overlijden van zijn moeder lag nog te vers in het geheugen, bij hem en zijn vader. (H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content