Dinsdag 3/3, 21.25 – vtm

Dankzij Mijn Restaurant werd vorig jaar elke modale Vlaming plotseling een culinair specialist die op restaurant een mondje over de ‘cuisson’ van wat er op zijn bord lag kon meepraten en misbaar maakte als zijn gerecht niet genoeg afgekruid was. Voor vtm was het realityprogramma een van de toppers van 2008 en dan is een vervolg logisch, ondanks alle crisistijdingen. Daarom laat de zender in de volgende weken vijf nieuwe restaurants opengaan in evenveel Vlaamse provinciesteden: Kortrijk, Sint-Niklaas, Turnhout, Diest en Sint-Truiden. De locaties veranderen dus, en ook aan de succesformule is een klein beetje gesleuteld. ‘Dit seizoen is het principe: the winner takes it all’, zegt programmatiemanager David Madder. ‘Alleen de winnaars mogen hun restaurant openhouden, de andere vier zijn hun locatie en naam onherroepelijk kwijt. We hebben dat ingevoerd omdat we nog meer ambitie en gedrevenheid willen. Niet dat dat vorig jaar niet het geval was, maar nu de deelnemers het programma al kennen zouden ze kunnen denken: ‘Winnen of verliezen, who cares? Als de reeks gedaan is, kunnen we toch heropenen.’ Nee, onze kandidaten moeten er echt voor gaan.’

Iedereen heeft de mond vol van de crisis. Is dit een gunstige periode om een restaurant te openen?

David Madder: Het is natuurlijk voor iedereen crisis, maar tijdens onze voorbereidingen hebben we daar geen extra hinder van ondervonden. Dat mensen aarzelen om in deze crisistijd een restaurant te openen, komt zelfs ons programma deels ten goede: enkel echt gedreven mensen komen dan aan de start. Of het onze keuzes van locaties heeft beïnvloed? Nee, we blijven aan één restaurant en deelnemersduo per provincie vasthouden. Wel zijn we voor andere steden gegaan dan bij het eerste seizoen, maar dat heeft meer met variatie te maken.

Vorig jaar lag de lat ook culinair heel hoog: het moesten en zouden sterrenrestaurants worden. Lijkt een goed gevuld bord tegen een democratische prijs vandaag de dag geen beter businessplan?

Madder: Die discussie bestond vorig jaar al, denk maar aan de Gentse deelnemers. De kandidaten krijgen ook de nodige vrijheid om een eigen menukaart en een eigen businessplan in elkaar te steken, maar een restaurant dat de middelmaat overstijgt blijft het streefdoel. Niet voor niets is de jury dezelfde gebleven, met op kop Peter Goossens.

De nogal chaotische finaleaflevering wist vorig jaar de hype niet helemaal in te lossen. Gaan jullie die anders aanpakken?

Madder: Hoe we die finale beter kunnen maken, dat moeten we nog bekijken. Maar we gaan uiteraard uit onze fouten leren.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content