MIDLAKE @ RIVIERENHOF

De pastorale seventiesfolk van Midlake en het bucolische lover van het Rivierenhof: het moet van de uitvinding van de eetbare onderbroek geleden zijn dat inhoud en verpakking nog zo passend op elkaar werden afgestemd.

En toch. Lo-fi countryrock, arcadische progfolk en rustieke seventiesrock: het is geen evidente festivalkost. Ook niet voor Midlake zelf, overigens. Dat moet gitarist Eric Nicholson alvast toegeven wanneer we hem – zo zijn we wel – met een quote van zanger Tim Smith confronteren.

Vorig jaar verklapte Tim het volgende aan ‘ Knack Focus’: ‘Elke keer als we op moeten, word ik overmand door de drang om naar huis te vliegen en met een pizza voor de buis te gaan hangen.’ Ben jij ook zo enthousiast over het tourleven?

Eric Nichelson: Neen, zó erg kijk ik er niet tegen op. Maar geef toe: er zijn maar weinig dingen zo leuk als met een stuk pizza voor de tv hangen. (Lacht) Kijk, Tim heeft niet zo’n sociale natuur. Hij treedt best wel graag op, maar voor iemand als hem voelt het niet altijd even comfortabel om voor een zaal van een paar duizend man te staan. Ik begin soms ook met enige tegenzin aan een optreden omdat ik liever bij mijn vrouw wil zijn, maar meestal gaat dat snel over. Net als bij Tim, trouwens. Jullie hoeven zich in België overigens geen zorgen te maken over een eventueel gebrek aan enthousiasme van onze kant: we doen deze zomer een heel selectieve toer, zodat we ons niet suf kúnnen spelen. De optredens zijn voldoende in de tijd gespreid om er telkens weer met veel zin naar toe te leven. Geloof me, het is een veel aangenamer ritme dan een full-blown tour waarbij je wekenlang haast elke avond aan de bak moet.

Misschien een suggestie: kunnen jullie Jason Lytle niet meebrengen? Een paar maand geleden hebben jullie in Texas samen opgetreden als Grandlake, met een gedeelde set van Grandaddy- en Midlakenummers. Ik was daar graag bij geweest.

Nichelson: Dat heb jij in handen , kerel. Get the word out, spreek de juiste mensen aan en wie weet kunnen de organisatoren hem mee laten overkomen. Want ik wil je niet plagen, maar dat optreden met Jason was ook écht geweldig. Wij mochten onze favoriete songs van Grandaddy kiezen en hij koos zijn lievelingsnummers van Midlake: het beste van twee werelden, kortom. Fantastisch dat we met een van onze grote muzikale helden hebben mogen optreden.

Nog recent speelden jullie backing band voor John Grant. Kan echt iederéén jullie inhuren of zijn er voorwaarden?

Nichelson: We hebben onszelf alleszins niet gedegradeerd tot goedkoop balorkest, mocht je dat bedoelen. (Lacht) Geloof me: we moeten de muzikant in kwestie al héél goed vinden voor we met hem op een podium kruipen.

Pech voor Jon Bon Jovi?

Nichelson:(Lacht) Laat ik zeggen dat zijn kansen inderdaad veeleer klein zijn. Maar hey, er zijn in de rock-‘n-roll al veel onwaarschijnlijke dingen gebeurd, you never know!

Jullie zitten volop in de opnames van een nieuwe plaat. Wat mogen we verwachten?

Nichelson: In twee woorden: Finse rock-‘n-roll. (Lacht) Neen, serieus: wat ik nu al kan zeggen, is dat het een veel dynamischer plaat wordt dan onze twee vorige. We hebben de laatste tijd nogal wat naar classic rock geluisterd: Led Zeppelin, Black Sabbath, Pink Floyd – zulke dingen. Pas op, de countryrock die je kent van The Trials of Van Occupanther zul je ook nog wel horen, net als de Britse seventiesfolk van The Courage of Others. Toch wordt de volgende plaat opmerkelijk heavier. Hardrock dus, maar ook best wel psychedelische dingen. Nu ja, niet dat we plots LedZep en Sabbath gaan naspelen natuurlijk. We geven er onze eigen draai aan, hé. Een beetje zoals je op Van Occupanther de invloed van Neil Young kon horen, zonder dat we hem voortdurend imiteerden.

Slotvraagje dan: welke persoonlijke bezittingen nemen jullie steevast mee op tournee?

Nichelson: Je bedoelt dingen als een konijnenpoot of een speciaal dekentje waaraan we gehecht zijn? Neen, zo’n bende softie’s zijn we nu ook weer niet. Wat wel opvalt, is dat we allemaal steeds meer elektronische apparaten met ons meezeulen. In het begin was Midlake een soort rondreizende commune van middeleeuwers die nog in een strikt analoge wereld leefden, wars van alle digitale ontwikkelingen. Tegenwoordig hebben we alle vijf een iPod mee. Midlake omarmt zelfs de modernste communicatietechnieken! Zelf houd ik op tournee bijvoorbeeld contact met mijn vrouw via Skype.

Jullie hebben zelfs een Twitteraccount, terwijl Tim volgens mijn bronnen niet eens over een e-mailadres beschikt.

Nichelson: In dat geval zijn je bronnen gedateerd, beste vriend, want Tim is onlangs overstag gegaan. Ook hij heeft, wellicht als allerlaatste bewoner van planeet aarde, een e-mailaccount aangemaakt. (Lacht). Slowly but surely he’s entering the age of technology.

Lees alles over de festivals op KNACKFOCUS .BE

DOOR VINCENT BYLOO

‘We worden stilaan een moderne groep. Onze zanger heeft zelfs e-mail!’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content