Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Guy Verhofstadt is net te laat aan zijn comeback begonnen. De afgelopen weken was de ex-premier niet van het tv-scherm weg te slaan, maar de mediablitzkrieg heeft niet mogen baten. Als hij er enkele maanden eerder mee was gestart, dan had zijn optreden in bijvoorbeeld De Laatste Show wel nog meegeteld toen de lijst van de politici die de afgelopen dertig maanden het vaakst in lichtere tv-programma’s opdoken, werd opgesteld. Nu is Verhofstadt echter kansloos tegen die andere ex-premier en zijn rivaal Yves Leterme.

Tussen augustus 2006 en januari 2009 zat Leterme 58 keer in infotainmentprogramma’s van de VRT – zoals De Laatste Show (elf keer), Man bijt Hond (tien keer) en De Rode Loper (zes keer) – zo blijkt uit recente cijfers. En daarmee is hij afgetekend leider, voor Bert Anciaux (die 46 maal in beeld kwam, vooral tijdens De Rode Loper), Herman De Croo (35 keer), Bart De Wever (29 keer – dank u, Slimste Mens!). Guy Verhofstadt eindigt ‘pas’ vijfde, met 27 optredens, maar als er tot eind maart geteld was, dan had hij dus een paar plaatsen hoger gestaan. Als je de prestaties van alle partijleden samentelt, staat de SP.A – Bert Anciaux inbegrepen – op de eerste plaats met bijna tweehonderd mediaverschijningen. Open VLD (150 maal) volgt op de tweede plaats en de CD&V (140 maal) vervolledigt de top drie. De rest moet het met de kruimels doen: Groen! raakt bijvoorbeeld niet verder dan dertien optredens, en Vlaams Belang haalt er maar vier.

Het is toch verrassend hoe hoog de cijfers van Leterme en co zijn. Als Verhofstadt een comeback maakt, valt het natuurlijk nog op, maar van de bijna zestig optredens van Leterme kan ik me er maar een paar voor de geest halen, en dan vooral die met de valse baard uit Debbie & Nancy. Eigenlijk is het vreemd dat de eerste vijf uit de rangschikking samen bijna tweehonderd keer in lichtere programma’s hebben gezeten en zo goed als niemand er nog over valt, terwijl een tiental jaar geleden een politicus die in een infotainmentshow zat nieuws was. Toen Anciaux in het Huis van Wantrouwen verklapte dat zijn vrouw opnieuw zwanger was, reageerde iedereen nog verbaasd; vandaag zou je verbaasder zijn als de man zo’n aankondiging níét via de tv doet.

Al zijn er wel nog enkele mensen die erover vallen: de nieuwsdienst van de VRT bijvoorbeeld. Het was opvallend hoe TerZake aan bovengenoemde cijfers uitgebreid aandacht besteedde, net zoals het enkele weken geleden ook liet zien hoe Bart Tommelein in De Laatste Show op zijn klarinet zat te blazen, terwijl hij eigenlijk in de Fortiscommissie had moeten zitten. Blijkbaar kunnen ze er daar toch niet echt om lachen dat veel politici liever tegenover Frieda van Wijck dan tegenover Kathleen Cools gaan zitten.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content