Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Het leven van Python – Michael Palin publiceert de dagboeken die hij ten tijde van Monty Python’s Flying Circus bijhield, en licht zo een tipje van de sluier op. Maar ook niet meer dan een tipje.

DIARIES 1969 – 1979: THE PYTHON YEARS

ORION, euro 37 (OOK BESCHIKBAAR ALS AUDIOBOOK, VOORGELEZEN DOOR PALIN: euro 33)

De Monty Pythons zijn The Beatles van de comedy. De ‘fab five’ hebben net als hun muzikale tegenhangers op korte tijd een hoop evergreens geschreven, waarvan een beetje liefhebber van Britse humor er zo een paar kan opnoemen: The Dead Parrot, Bicycle Repair Man, Ministry of Silly Walks, de lijst is lang. En net als bij The Beatles slaagt men er decennia nadat ze uit elkaar zijn gegaan, er elk jaar weer in om enkele nieuwe uitgaven op de markt te gooien voor de fans. Deze winter komen er én een box met het beste van Monty Python uit en een boek, en daarnaast geeft Michael Palin ook de dagboeken vrij die hij bijhield tijdens zijn lidmaatschap van ’s werelds bekendste en meest geschifte circus.

Als Palin nooit gestopt was met roken, had dit werk waarschijnlijk niet bestaan. Hij is immers begonnen met zijn dagboek om zijn jeukende vingers bezig te houden tijdens de ontwenningsperiode. Op dat moment was Palin 25 en een weinig bekende schrijver voor shows als The Frost Report en The Two Ronnies. Maar even nadat hij voor het eerst zijn zielenroerselen aan het papier had toevertrouwd, kreeg hij een telefoontje van zijn vriend John Cleese, ‘of hij wou meewerken aan de nieuwe tv-serie Bunn Wackett Buzzard Stubble & Foot?’ De titel zou later nog veranderen, maar de impact bleef hetzelfde: Monty Python’s Flying Circus gooide in 1969 een bom op de Britse tv en is tot op vandaag een inspiratiebron gebleven voor zowel Britse ( Little Britain) als niet-Britse ( Willy’s & Marjetten) grapjassen.

Al zou je niet meteen vermoeden dat Monty Python zo legendarisch is geworden, als je dit boek leest. Uit de stukjes van Palin blijkt vooral dat niemand die met de show bezig was, verwachtte dat ze de geschiedenis zouden ingaan. ‘I should probably have noted every detail of the birth of Monty Python,’ schrijft hij, ‘but it seemed far more important to me to record the emergence of my new family than the faltering steps of a comedy series that would probably last no more than two years.’Die bescheidenheid van Palin zorgt ervoor dat je vaak minder interessante dingen te lezen krijgt – over zijn bezoekjes aan de tandarts bijvoorbeeld. Maar als hij wél over Monty Python of over de showbizz schrijft, toont hij zich zo’n geweldig observator dat je een perfect beeld krijgt van hoe een groepje vrienden bijna en passant de wereld van de comedy veranderde.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content