DE GLORIE van michael jackson is vergaan, maar zijn imposante verleden is nog steeds vaak onweerstaanbaar.

THE ULTIMATE COLLECTION

(EPIC)

Michael Jackson ****

Al dreigt de bodemloze tristesse het te overschaduwen, Michael Jacksons verleden blijft imposant. Dit vierdelige overzicht koppelt hits aan onuitgegeven songs. Zelfs in die laatste categorie bots je op onweerstaanbaar swingend (Cheater, Monkey Business) en ambitieus (de Broadway-allures van Scared Of The Moon) materiaal. Het verhaal begint bij The Jackson 5, waar de elfjarige Michael het mooie weer maakt. Via solosingles als Ben en de musical The Wiz belanden we bij de Destiny-periode van The Jacksons. Daar trekt Michael de lakens naar zich toe, zoals blijkt uit de demo van Shake Your Body. Dit was de gedroomde aanloop naar het album Off The Wall met zijn onnavolgbare vocale stijl: een opeenvolging van gehik, smachtend gezucht en sexy falsetkreetjes. The Jacksons vervulden ook een labofunctie met het oog op Thriller, dat records verpulverde en met Billie Jean de perfecte popsong herbergde. Met Bad trok Jackson verder het rockpubliek het bad van de zwarte muziek in.

De box leert dat hij steeds meer uit was op productionele en ritmische verfijning. Al begon in de jaren negentig de vrije val en werd de spoeling van de songs dun, toch schuilt in Blood On The Dance Floor en in de tussen de plooien gevallen In The Back en het vurige antioorlogsbetoog We’ve Had Enough het nodige vernuft. Hij heeft dan wel kleffe ballads voortgebracht – The Girl Is Mine en We Are The World doen de tenen krullen – je kan er niet omheen dat Jackson een uniek artiest is.

Essayist Nelson George wijst ons op zijn invloed: zonder hem geen R. Kelly, Usher of Justin Timberlake. Wat een entertainer hij is, bewijst de Dangerous concert-dvd, gedraaid in Boekarest. Alleen al dat spectaculaire begin: regen drenst neer op het podium, plots springt Jackson op, om vervolgens te verstijven en minutenlang de hysterische meisjes in het publiek onbewogen aan te staren. Deze box herinnert ons eraan hoe weergaloos de King Of Pop ooit was. Peter Van Dyck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content