Michael Hutchence

Laatste werk: Elegantly Wasted (1997)

22 november 1997 in Sidney

Leeftijd bij overlijden: 37

Zanger

In de lijst ‘de zieligste manieren om aan je einde te komen’ haalt wurgmasturbatie moeiteloos de top 3. Met een touw rond lid én nek jezelf bevredigen tot je stikkend klaarkomt met volle kracht: het lijkt meer een podiumact voor Rammstein dan een echte fetisj. Dat autobondage ook levensgevaarlijk is, illustreerde acteur David Carradine in juni 2009, toen hij dood in de kleerkast van een Thaise hotelkamer werd teruggevonden, poedelnaakt en met een koord aan zijn penis. De schaamte voorbij, adieu reputatie.

Ook Michael Hutchence kwam zo aan zijn elegantly wasted einde. Het kamermeisje dat op 22 november 1997 kamer 524 van het Ritz-Carlton in Sidney kwam opruimen, deed de gênante vondst. ‘Hutchence had zijn riem via het deurmechanisme aan zijn nek en lid gebonden. Hij had zo hard getrokken dat de gesp was afgebroken’, vertelde ze aan de politie. ‘Zelfmoord’ noteerde de wetsdokter verrassend op zijn rapport.

Sporen van coke, champagne, wodka en prozac in Hutchences bloed wezen volgens hem op een depressie. Klopt wellicht, want zijn goeie vriend Bono beschreef Hutchence als Stuck in a Moment You Can’t Get Out of, een nummer dat aan de INXS-frontman is opgedragen. ‘De songtekst is opgevat als een heftige discussie tussen twee maten over de zinloosheid van zelfmoord’, aldus Bono. ‘Helaas heb ik dat gesprek met Michael nooit gevoerd.’

Hutchence stierf in Sidney. Na een slopende wereldtournee ter promotie van hun jongste album Elegantly Wasted moest hij met INXS nog enkele concerten afwerken in zijn thuisland. ‘I’ve had fucking enough‘, liet hij zijn manager weten vlak voor zijn dood. Hutchence had het niet over de erelijst vrouwen in zijn leven, featuring Kylie Minogue en Helena Christensen, maar wel over zijn burn-out.

Dat zijn jongste plaat werd neergesabeld als ‘een mislukte comebackplaat van een band op zijn retour’ kon de zanger niet verkroppen: hij wilde relevant blijven voor nieuwe generaties rockfans en -chics. Toch vergat Hutchence de laatste jaren wel eens dat hij muzikant was. Paparazzi, drugs en hoeren leidden hem continu af. Hij dronk en snoof zich verloren en ging liever fitnessen en kickboxen dan nieuwe songs op te nemen.

‘Suicide Blonde’ Hutchence had de laatste jaren ook zijn handen vol aan zijn nieuwe stoot Paula Yates, een journaliste die hij bij een interview had ontmoet. Hij snoepte haar in 1995 af van Bob Geldof, met wie ze al drie kinderen had. De Britse paparazzi openden de jacht op het verse koppel en pleurden hun jetsetleven in de roddelkolommen. Yates raakte snel zwanger en beviel in 1996 in haar badkamer van een dochter: Heavenly Hiraani Tiger Lily, meteen ook Hutchences enige kind.

Tot op vandaag is zij de bron van een vete tussen de families Geldof, Hutchence en Yates. Tiger werd op haar derde al wees: mama Paula stierf in 2000 aan een ‘accidentele’ overdosis heroïne. Geldof kreeg het hoederecht over de peuter, hoewel hij niet eens een bloedverwant is. Bovendien sluit hij het meisje compleet af van de families Hutchence en Yates. Michaels broer Rhett besloot daarom tien jaar na datum de doodsoorzaak aan te vechten. ‘Nu Tiger ouder is, zal ze denken dat haar ouders haar in de steek lieten door zelfmoord te plegen. Dat wil ik niet. Paula’s overdosis was een ongeluk en Michaels dood ook.’ Tja, een ongeluk klinkt toch iets kindvriendelijker dan wurgmasturbatie.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content