De Chili Peppers hebben nog nooit verlegen gezeten om een stunt. Een top tien van hun heldendaden.

1Anthony Kiedis’ vader was een gerateerd acteur en werd dan maar coke- en heroïnedealer. Op de klantenlijst: Led Zeppelin, The Who en Alice Cooper.

2Jeugdtrauma’s, deel 2: Nadat ze een avondje op hem had gebabysit, kroop Cher naakt bij de twaalfjarige Kiedis in bed.

3Kiedis rookte zijn eerste joint op zijn tiende, was aan de kalmeermiddelen op zijn elfde en spoot voor het eerst coke op zijn veertiende.

4Aan de vooravond van zijn twaalfde verjaardag nam Kiedis kalmeermiddelen en vroeg hij zijn vader of hij seks kon regelen met diens achttienjarige liefje. Papa vond dat een goed plan, stond zijn bed af en ging even met Kimberley praten.

5Drie jaar later wordt Kiedis verliefd op Debby Harry van Blondie. Na een optreden in de Whisky à Go-Go lult hij zich haar hotelsuite binnen en vraagt haar ten huwelijk. Harry: ‘Dat is heel lief van je. Ik denk dat je een geweldige vent bent, maar die gitarist met wie ik vanavond optrad, is mijn man.’

6Op zoek naar een advocaat voor de Peppers trokken Kiedis en Flea naar een gereputeerd advocatenkantoor in LA. Kiedis: ‘Wij hebben geen platencontract en geen geld. Wilt u onze advocaat worden?’ De man stemde toe, zei dat ze hem niets hoefden te betalen zolang ze niets verdienden, en dat hij daarna vijf procent van de inkomsten wou. Vandaag is hij nog altijd hun advocaat en rijk.

7Tijdens de eerste Amerikaanse tournee liet Kiedis zich na een concert eens goed bedienen door een fan. Ze dook met hem in bed en reed ’s anderendaags ook mee naar de volgende stad. Waarna de juffrouw: ‘Ik moet je iets vertellen. Mijn vader is hoofd van de politie en de hele staat is nu op zoek naar me omdat ik vermist ben. En tussen haakjes: ik ben pas veertien.’ Ze speelt de hoofdrol in Catholic School Girls Rule.

8Tijdens de voorbereidingen voor Freaky Styley werden de Peppers gecontacteerd door Malcolm McLaren, het brein achter de Sex Pistols. Hij stelde voor om de Peppers te managen, als ze hun funkrock tenminste zouden inruilen voor fifties-rock-‘n-roll. Flea viel flauw. Kiedis weigerde.

9Kiedis schreef I Could Have Lied op Blood Sugar Sex Magik voor Sinéad O’Connor, die hem (hardop biddend, wellicht) had afgewezen.

10Na de MTV Music Awards in 1992 werd Kiedis onterfd door zijn grootmoeder. Tijdens de prijsuitreiking had Flea masturbatiebewegingen gemaakt, en bedankte Kiedis Satan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content