Zondag 1/3, 20.25 – één

Na de verbale steekspelletjes van De Pappenheimers zet één voor z’n monumentale zondagavond z’n geld op iets totaal anders in: Mercator, een avontuurprogramma waarin veertien Vlamingen met een antiek schip naar een onbekende bestemming op zoek gaan. Presentator is Thomas Vanderveken, die als scheepsmaatje meereist. ‘Toen ze me vroegen, heb ik geen seconde geaarzeld’, glundert Vanderveken. ‘Ik houd van reizen, maar ook van raadsels. En Mercator is ook een mysterie: de boot volgt een oude handelsroute, maar de deelnemers moeten er zelf zien achter te komen wat de eindbestemming is. Zoals in de goede, ouwe verhalen aan de open haard is die verbonden aan een legende én een schat. Onderweg moeten de deelnemers opdrachten vervullen en aan het einde valt er 25.000 euro te winnen.

Een tv-programma maken op volle zee, dat is wellicht geen sinecure.

Thomas Vanderveken: Het was technisch inderdaad een hele uitdaging. We mochten dan wel massa’s apparatuur hebben, soms hadden we met de meest voor de hand liggende dingen moeite, zoals zeeziekte. Ikzelf ben daar vreemd genoeg niet vatbaar voor, dankzij een zwak evenwichtsorgaan volgens de dokter. Ach, ik kan er maar wel bij varen.

Veertien mensen die wekenlang letterlijk in hetzelfde schuitje zitten, maken die nog meer ruzie dan tijdens een regulier realityprogramma of zien die net het belang van samenwerking in?

Vanderveken: Toch wel dat laatste. Ik vind dat we met onze veertien deelnemers het sympathiekste team uit onze vaderlandse tv-geschiedenis verzameld hebben. Er gaat een ongelooflijk enthousiasme van hen uit. Bij hun inschrijving wisten ze eigenlijk niets meer dan dat het op een boot te doen was en dat ze een warme jas moesten meebrengen. Maar ze gingen meteen op in het spel. En hoewel dat uiteraard voor rivaliteit zorgde, wisten ze elke avond aan de bar te verbroederen.

Vaak aan je kindertijd moeten terugdenken tijdens dit programma?

Vanderveken: Absoluut. Ik ben een tijd heel erg door ontdekkingsreizigers gefascineerd geweest. Ik herinner me dat ik ooit een boek over Vasco da Gama en Magellaan heb gekregen, en dat ik toen speciaal een uur vroeger opstond om erin te lezen. Eigenlijk was ik heel erg ontgoocheld toen ze me bij de start van onze reis vertelden dat alles al zo’n beetje ontdekt is. (lacht)

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content