MELTDOWNS OP HET PODIUM

‘Ik ga backstage om over te geven.’ Met die woorden nam Caleb Followill van Kings of Leon eind juli in Texas afscheid van zijn publiek, en hij gaf daarmee het startsein voor een hoop speculaties over zijn alcoholprobleem en de toekomst van de band. Followill is echter niet de eerste muzikant die tijdens een optreden het noorden verliest, dezen gingen hem al voor:

Jim Morrison 1969, Miami

‘Willen jullie me naakt zien’, riep een stomdronken Doorsfrontman in de lente van 1969 tegen zijn fans. Het antwoord was te voorspellen en toen Morrison de daad bij het woord voegde, werd hij gearresteerd wegens openbare zedenschennis. ‘Ik vind niet dat naaktheid altijd moet’, verklaarde de zanger later, ‘maar een artiest zou de vrijheid moeten hebben om te kiezen.’

Keith Moon 1973, San Francisco

Drummer Keith Moon was al een wrak toen The Who tijdens haar tournee de Amerikaanse westkust aandeed, maar in San Francisco ging het helemaal mis. Bij de start van Won’t Get Fooled Again viel hij flauw en zelfs een koude douche backstage kon hem niet meer bij bewustzijn brengen. Pete Townsend vroeg te langen leste of er onder de toeschouwers nog een drummer zat, waarna de negentienjarige Scott Halpin drie nummers mee mocht spelen. Halpin kreeg er van het tijdschrift Rolling Stone de ‘Pick-Up Player of the Year Award’ voor, Moon stierf vijf jaar later.

Scott Stapp Chicago, 2002

Wie naar de Amerikaanse rockband Creed ging kijken, wist dat zanger Scott Stapp niet altijd even betrouwbaar was, maar het optreden eind 2002 in de Allstate Arena van Chicago – waar Stapp de helft van de lyrics vergat, over de vloer rolde en een paar keer het podium verliet – was er zelfs voor de fans over. Vier toeschouwers spanden na afloop een proces aan tegen de band om het geld voor de tickets terug te krijgen, een rechtszaak die ze uiteindelijk verloren. Volgens Stapp zelf was de hele podiumact theater.

R. Kelly New York, 2004

De tournee van rapper Jay-Z en R&B-ster R. Kelly werd in 2004 aangekondigd als ‘The Best of Both Worlds’, maar de spanningen tussen de twee gooiden al snel roet in het eten. Het dieptepunt van de concertreeks – nadat eerder al een paar optredens afgezegd werden – kwam in Madison Square Garden, waar Kelly het podium verliet omdat hij naar eigen zeggen onder schot werd gehouden door enkele toeschouwers en daarna backstage aangevallen werd door iemand uit Jay-Z’s entourage.

Nathan Williams 2009, Barcelona

‘De meest epische meltdown op het podium van de laatste jaren’, zo noemde muziekwebsite Pitchfork het optreden van het hippe lo-fi-duo Wavves in 2009 op het Primaverafestival. Nu is optreden een groot woord, want zanger Nathan Williams zat zo onder de pillen dat hij nauwelijks kon spelen en vooral het publiek beschimpte. Uiteindelijk kwam de moegetergde drummer Ryan Ulsh van achter zijn kit om – onder luid applaus – een pint over het hoofd van zijn maat te gieten, waarna de crew gitaar en microfoon van Williams afsloot.

OP DE HOOGTE VAN NOG ANDERE THEATRALE KORTSLUITINGEN? VUL DE LIJST AAN OP WWW.KNACKFOCUS.BE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content