Dimitri Dewever medewerker Trends

De moeder aller first-person shooters schiet keihard terug met Wolfenstein: The New Order.

ACHTERGROND

Nog nooit van Wolfenstein 3D gehoord? In die sharewaregame uit 1992 moest je vanuit het perspectief van de schutter met pistool of machinegeweer uit de labyrintische gangen van een nazikasteel ontsnappen: het populaire fps-genre – first-person shooter – was geboren. Na vier sequels van wisselende kwaliteit en een verwaarloosbare mobiele spin-off verschijnt de game nu in een hedendaagse variant. Wolfenstein 3D valt in The New Order opnieuw als verborgen level te ontdekken. En klassieke elementen zoals het verorberen van proviand om zo lang mogelijk op de been te blijven, het oprapen van pantser én uiteraard het omleggen van nazi’s zijn opnieuw van de partij.

VERHAAL

1960. In een alternatieve tijdslijn hebben de nationaalsocialisten met een overdaad aan technologische middelen en experimentele wapens de Tweede Wereldoorlog gewonnen. De ariërs hebben gezegevierd en geallieerde soldaten, vroegere verzetsleiders en sympathisanten zijn gevangengenomen en in kampen ondergebracht. Gelukkig is er William B.J. Blazkowicz, een Amerikaans soldaat van Poolse origine die een persoonlijke kruistocht voert tegen de moffen. Om de Duitse macht te breken, onderneemt hij gevaarlijke sabotagemissies en ambieert hij de liquidatie van een aantal belangrijke kopstukken.

CAN I PLAY, DADDY?

Doorheen de game pik je traditionele en hightechwapens op die je al dan niet met beide handen (dual wielding) leegpompt op allesbehalve banale tegenstanders. De dieselpunkachtige machinerie van zeGermans, komt in allerlei maten en gewichten. Er zijn chemisch gepimpte cyborgsoldaten, mechanische herdershonden, drones… en ja, zelfs traditionele nazi-infanteristen en -marconisten. Heel dat zootje wordt aangevoerd door sinistere snoodaards, waaronder de medische sadist General Deathshead en Frau Engeln, de gemeenste Duitse kruidenheks sinds Ilse Koch.

VERDICT

Wolfenstein: The New Order is een overwegend positieve schietervaring. Bejaarde spelers die meer dan twintig jaar geleden de eerste game gespeeld hebben, ontdekken een aantal leuke nostalgische elementen, maar zullen zich soms ook storen aan het infantiele Amerikaanse patriottisme in de game. Nieuwkomers zullen het sciencefictionwapentuig appreciëren, maar zich na de verzorgde en meer dan twaalf uur durende verhaalmodus allicht wat bekocht voelen door het ontbreken van een (online-)multiplayerluik. Het spel herdefinieert geenszins het genre, maar weet wél even hard te beklijven als een door adrenaline aangedreven Hollywoodspektakel.

WOLFENSTEIN: THE NEW ORDER

PC, PS3, PS4, XBOX 360

BETHESDA

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content